Evropa

Uhapšena bivša austrijska ministarka u okviru istrage koja se vodi protiv Sebastijana Kurca

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

11:19

Uhapšena bivša austrijska ministarka u okviru istrage koja se vodi protiv Sebastijana Kurca
Uhapšena bivša austrijska ministarka u okviru istrage koja se vodi protiv Sebastijana Kurca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša ministarka za pitanje porodica u austrijskoj vladi Sofi Karmasin uhapšena je u okviru istrage koja se vodi protiv ranijeg kancelara Sebastijana Kurca i njegove Narodne partije Austrije (OVP).

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala je, prema pisanju bečkog dnevnika "Standard", naložilo hapšenje nekadašnje ministarke.

Karmasin, koju je OVP uvela u politiku bila je ministarka od 2013. do 2017, ima ključnu ulogu u aferi oko lažnih istraživanja javnog mnjenja koja su plaćena iz državne kase, a koja je dovela do političkog pada Kurca.

Karmasin je osumnjičena da je naloge Ministarstva finansija i medijske grupacije "Esterajh" prosleđivala svojoj ranijoj saradnici Sabine B. koja je nedavno saslušana.

Tokom saslušanja Sabine B. je teško optužila svoju raniju šeficu, tvrdeći da je za vreme obavljanja dužnosti ministarke dobijala proviziju za naloge iz drugih minsitarstava.

Pored toga, ona je iznela i da se Karmasin "friziranjem" istraživanja bavila odavno, pre uspona Kurca na političkoj sceni, tada sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) i dnevnikom "Hojte".

Tačni razlozi zbog kojih je Karmasin uhapšena nisu poznati.

Tužilaštvo je samo potvrdilo "jedno hapšenje" u aktuelnoj istrazi koju vodi i dodaje da se vodi istraga protiv tri osobe zbog sumnje na dogovor o davanju državnih poslova, to jest naloga, kao i protiv dva lica zbog pranja novca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa