Evropa

U Austriji procurela dokumenta o raspodeli funkcija, Zeleni krive Kurca jer je želeo da ih "ocrni"

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:18

U Austriji procurela dokumenta o raspodeli funkcija, Zeleni krive Kurca jer je želeo da ih "ocrni"
U Austriji procurela dokumenta o raspodeli funkcija, Zeleni krive Kurca jer je želeo da ih "ocrni" - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Zbog dogovora sa Narodnom partijom Austrije (OVP) oko raspodele položaja u državnim ustanovama Zeleni su bili spremni i da prihvate odluke koje su suprotne njihovim vrednostima, pokazuju dokumenta koja su se pojavila u javnosti.

Iako je poznato da od Drugog svetskog rata uvek postoje tajni dogovori koalicionih partnera oko raspodele položaja u javnim ustanovama, dokumenta o dogovoru koji je postignut sa nekadašnjim liderom OVP Sebastijanom Kurcom, imaju potencijal da pokvare odnose sa Zelenima.

Vrh Zelenih smatra da su dokumenta u javnost puštena iz okruženja Kurca, kako bi ocrnili Zelene. U tom dokumentu navodi se detaljni dogovor o raspodeli funkcija, a među kojima je i dogovor oko davanja prava na predlog predsednika Upravnog saveta javnog servisa ORF Zelenima.

Zauzvrat su se Zeleni, navodno, obavezali da daju pristanak uvođenju zabrane nošenja marama za nastavnice u školama. Naime, u koalicionim pregovorima Zeleni nisu želeli ni da čuju za tu zabranu. Međutim OVP je želela to da reši preko uredbe, a navođenje dogovora u sada objavljenim dokumentima, prema Zelenima je trebalo samo da potvrdi da je ta stranka znala za takvu nameru.

Zanimljivo je da se radi o dokumentu koji je dodatak koalicionom sporazumu, i da je o njegovom sadržaju je bio upoznat samo mali krug pregovarača. Zeleni ističu da se u tom dokumentu, za razliku od prethodne vlade OVP-Slobodarska partija (FPO), ne navode imena osoba koja treba da preuzmu funkcije, jer je cilj bio da se nađu stručne ličnosti, na osnovu konkursa.

Zeleni su ljuti što je ovaj dokument isplivao u javnost i krive ranijeg lidera OVP, ali istovremeno pozivaju novog šefa narodnjaka, kancelara Karla Nehamera, da razreši stanje u svojoj stranci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa