Evropa

Šta je zona zabrane letenja i zašto Zapad ne želi da reaguje na apel Ukrajine?

Komentari

Autor: BBC

06/03/2022

-

10:51

Šta je zona zabrane letenja i zašto Zapad ne želi da reaguje na apel Ukrajine?
Šta je zona zabrane letenja i zašto Zapad ne želi da reaguje na apel Ukrajine? - Copyright profimedia, AP/Yuri Kochetkov, Tanjug AP/E.Morenatti, profimedia/Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je još jednom, nakon što je NATO odbio takvu akciju, uputio apel zapadnim silama da što pre zatvore nebo iznad Ukrajine i uvedu zonu zabrane letenja. Ruski lider Vladimir Putin rekao je da bi takav čin smatrao objavom rata, pa ni ne čudi što zapadne sile, za sada, odbijaju ovakvu meru.

Međutim, postavlja se pitanje šta uopšte znači zona zabrane letenja i kako bi ona doprinela boljoj situaciji u Ukrajini?

Zona zabrane letova se odnosi na bilo koji region vazdušnog prostora u kojem se ne sme naći nijedna letelica. Može da se koristi za zaštitu osetljivih područja kao što su kraljevske rezidencije ili da se privremeno odnosi na nebo iznad važnih sportskih događaja ili velikih okupljanja.

U vojnom kontekstu, zona zabrane letenja je kreirana da spreči ulazak aviona u zabranjeni vazdušni prostor, obično radi sprečavanja napada ili nadzora. Mora se sprovoditi vojnim sredstvima. To može biti nadzor, preventivni udar na odbrambene sisteme ili obaranje aviona koji ulaze u zabranjenu zonu.

Zona zabrane letova iznad Ukrajine značila bi da bi vojne snage, posebno NATO snage direktno stupale u kontakt sa svim ruskim avionima uočenim na tom nebu i pucale na njih ako je to potrebno.

Zašto Zapad neće da zatvori nebo iznad Ukrajine?

NATO snage u kontaktu sa ruskim avionima ili opremom rizikuju brzu eskalaciju sukoba, pa čak i svetski rat. Britanski poslanik Tobajas Elvud, koji predsedava Komitetom za odbranu, podržao je ideju o delimičnoj ili potpunoj zoni zabranjenih letova, pozivajući NATO da interveniše zbog smrti civila i navodnih ratnih zločina.

Ali, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je umešanost te organizacije, rekavši za NBC u ponedeljak da “nemaju nameru da se presele u Ukrajinu, ni kopnenim, ni vazdušnim putem“.

Britanski ministar odbrane Ben Volas jasno je stavio do znanja da Britanija neće pomoći da se uspostavi zona zabrane letova iznad Ukrajine jer bi borbe protiv ruskih aviona izazvale “rat širom Evrope“.

“Neću pokrenuti evropski rat, ali ono što su učiniti jeste da ću pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici i sa svakim komadom opreme do koje možemo doći, a mi ćemo ih podržati“, rekao je on u emisiji Today na BBC radiju 4.

I SAD su takođe isključile uvođenje zabrane zone letenja, iz sličnih razloga.

Tanjug/AP/Twitter/StahivUA

 

Dodatni rizik od eskalacije bilo kakavih sukoba sa Ruskom zapadne sile najviše plaši zbog nuklearnog oružja koje Rusija poseduje. Taj strah je posebno došao u fokus nakon objave ruskog predsednika Vladimira Putina koji je stavio nuklearne snage u “specijalnu“ pripravnost, navodi BBC.

Mnogi su njegov potez protumačili prvenstveno kao oblik javnog signaliziranja, a ne ukazivanja na stvarnu nameru upotrebe takvog oružja. Ipak, čak i najmanji nagoveštaj svetskog rata koji bi mogao da preraste u nuklearni znači, uprkos dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini, da je verovatnoća da će se zapadne sile zatvoriti nebo veoma mala.

Kada i gde se zatvaralo nebo?

Posle prvog Zalivskog rata 1991. godine, SAD i koalicioni partneri uspostavili su dve zone zabrane letova u Iraku kako bi sprečili napade na neke etničke i verske grupe. Ovo je urađeno bez podrške Ujedinjenih nacija.

Tokom sukoba na Balkanu 1992. godine, UN su donele rezoluciju kojom su zabranjeni neovlašćeni vojni letovi u vazdušnom prostoru Bosne.

Savet bezbednosti UN takođe je odobrio zonu zabrane letova u okvoru vojne intervencije u Libiji 2011. godine.

Zone u Bosni i Libiji nametnule su snage NATO-a.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Komentari (1)

Bane

06.03.2022 22:39

pa, istina je, izgleda, da će NATO ratovati protiv Rusije do poslednjeg ukrajinskog vojnika!

Evropa