Evropa

Hrvatska primila više od 2. 000 izbeglica, u Sloveniju izbegao ukrajinski omladinski simfonijski orkestar

Komentari

Autor: Hina / STA / Tanjug

06/03/2022

-

16:01

Hrvatska primila više od 2. 000 izbeglica, u Sloveniju izbegao ukrajinski omladinski simfonijski orkestar
Hrvatska primila više od 2. 000 izbeglica, u Sloveniju izbegao ukrajinski omladinski simfonijski orkestar - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alexandru Dobre

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je ta zemlja primila više od 2.000 ukrajinskih izbeglica i dodao da ne planira da stane u pružanju pomoći. Premijer Plenković je iz Dubaija, gde je stigao na obeležavanje Nacionalnog dana Hrvatske na svetskoj izložbi EXPO, poručio da je "spreman" ceo sistem koji je vlada uspostavila za primanje ukrajinskih izbjeglica, prenosi Hina.

"Vreme je da pokažemo veliku solidarnost i to zaista i činimo", poručio je Plenković koji je u Dubaiju posetio i ukrajinski paviljon.

Komentarišući navode Kremlja da je ruski predsednik Vladimir Putin naručio popis država koje su uvele sankcije zbog vojne intervencije u Ukrajini, premijer je rekao da Hrvatska stoji iza svoje odluke prema Moskvi.

"Mi smo doneli svoje odluke, deo smo Evropske unije i NATO, deo onih zemalja koje poštuju međunarodno pravo i poredak i poštuju granice drugih država. Stojimo iza svojih odluka bez obzira na to kakav će popis biti", zaključio je Plenković.

U Sloveniju izbegao ukrajinski orkestar

U susednoj Sloveniji, sa druge strane, vladina Kancelarija za podršku i integraciju migranata traži nove objekte za smeštaj, zbog sve većeg broj izbeglica iz Ukrajine.

Kako prenosi agencija STA, slovenački omladinski orkestar, koji okuplja muzičare od 12 do 22 godine, saopštio je u subotu da se odazvao pozivu u pomoć Omladinskog simfonijskog orkestra Ukrajine. Navodi se da će izbeglice prvo biti smeštene u hostelima, a zatim kod porodica ili volontera.

Slovenački omladinski orkestar i umetnička direktorka planiraju da organizuju kamp i druge aktivnosti u Ljubljani gde bi izbegli muzičari vežbali i svirali sa slovenačkim vršnjacima.

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle su u Sloveniju ubrzo nakon što je Rusija započela vojnu intervenciju u toj zemlji. Kako se navodi, 85 izbeglica nalazi se u smeštajnom centru u Logatcu, jugozapadno od Ljubljane, a neke od njih smestili su rođaci ili prijatelji.

 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa