Evropa

Tokom vojne vežbe Srbije i Bugarske srušio se bugarski Mig-29, srpski lovci bezbedno sleteli u bazu

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

10:32 >> 13:02

Tokom vojne vežbe Srbije i Bugarske srušio se bugarski Mig-29, srpski lovci bezbedno sleteli u bazu
Bugarski Mig-29 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski Mig-29 srušio se tokom vežbe iznad Crnog mora a pilot se vodi kao nestao, potvrdio je bugarski ministar odbrane Georgi Panajotov. Vežba "Šabla 2021" u kojoj učestvuju i lovci srpske avijacije je prekinuta.

Zajednička vežba srpskog i bugarskog ratnog vazduhoplovstva "Šabla 2021" prekinuta je pošto se bugarski Mig-29 noćas iz nepoznatih razloga srušio u Crno more. Panajotov je potvrdio da je utvrđeno u kom delu Crnog mora se srušio bugarski MIG-29, ali nije utvrđena tačna lokacija i još uvek nisu poznati uzroci ove nesreće.

Sva tri srpska Miga-29 koja su poletela tokom vežbe su se bezbedno vratila u bazu Graf Ignjatijevo, saopštilo je bugarsko ministarstvo odbrane.

Tokom izvođenja vojne vežbe avion MIG 29 bugarskog ratnoh vazduhoplovstva izgubio je radio kontakt i nestao sa radara noćas u 00:45. Avion je učestvovao u izvršenju zadatka taktičke obuke sa gađanjem u okviru vojne vežbe Šabla 21.

Potraga za pilotom je odmah počela i u toku je akcija spasavanja. Na terenu su snage mornarice, Združena komanda za specijalne operacije, granična policija i snage vazduhoplovstva.

Ministar odbrane Georgi Panajotov i šef odbrane admiral Emil Eftimov krenuli su ka mestu nesreće, prenosi zvanična Fejsbuk strana Bugarske avijacije.

Zvaničnici su rekli da će mediji biti blagovremeno obavešteni o toku potrage.

Od ulaska u NATO 2004. godine Bugarska je pokušavala da zameni dotrajale avione u sastavu svog ratnog vazduhoplovstva, ali taj plan je odlagan zbog finansijskih poteškoća.

Ipak, 2019. godine Bugarska je potpisala ugovor o kupovini osam američkih lovaca-bombardera tipa F-16 i očekuje da joj prvi avioni budu isporučeni do 2023. godine.
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa