Evropa

"Želim da zatvorim nebo i sačuvam porodicu": Euronews Srbija sa izbeglicama na granici Ukrajine i Rumunije

Komentari

Autor: Euoronews Srbija

07/03/2022

-

17:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Broj izbeglica koji napuštaju Ukrajinu se povećava iz sata u sat. Današnji podaci o broju ljudi koji su napustili ovu zemlju zahvaćenu ratom i ušli u Rumuniju nije poznat, ali može se naslutiti da cifre uopšte nisu male ukoliko se uzme činjenica da trajekt koji ih prevozi iz jedne luke u drugu od jutros nije stao ni jednom. 

Reporter Euronews Srbija koji se nalazi na granici Rumunije i Ukrajine kaže da su gužve velike, da stalno pristiže veliki broj ljudi, kao i da su šatori, u kojima im se ukazuje sva potrebna pomoć, stalno puni. Volonteri su tu sve vreme i na usluzi su im u svakom pogledu - logističke podrške, preko medicinske nege, do nabavke hrane i tople odeće.

Većina građana koji su danas stigli do Rumunije uglavnom su iz Odese, ukrajinskog gada koji ima jednu od najvećih luka na Crnom moru. Kako reporter javlja migranti koji napuštaju Ukrajinu su sada uglavnom žene i to sa malom decom ili starijim roditeljima. One su u razgovoru za Euronews Srbija rekle da teško podnose celokupnu situaciju, posebno zbog toga što se odvajaju od muškog dela porodice koji se nakon što ih dovede na bezbedno tlo vraća u Ukrajinu.

"Nisam mogla da zamislim da će se sve ovo dogoditi jednog dana. Sada je pravi rat. Dolazimo iz Odese. Ostali smo tamo nedelju dana nadajući se da će biti bolje, ali smo shvatili da neće. Zato smo odlučili da odemo. Razmišljali smo o našoj deci, njihovoj budućnosti i psihičkom zdravlju. Ostaćemo mesec ili dva, pa ako bude mirno vratićemo se", rekla je jedna od Ukrajinki koja je tek pristigla u Rumuniju.

I druga njena sugrađanka kaže za Euronews Srbija da celokupnu situaciju jako teško podnosi ali da se nada da će se jednog dana vratiti svojoj kući.

"Došla sam ovde sa svojim roditeljima. Muž mi je ostao u Ukrajini. Stalno se čuju sirene i jako sam uznemirena zbog svega. Želim da zatvorim nebo, da zaštitim svoju porodicu i sve ljude u Ukrajini i da ne pate", rekla je ona.

Sa dvogodišnjim detetom u rukama, treća kaže da strahuje za budućnost svoje porodice. Kaže da dolazi iz grada Dnjeprov koji se nalazi na obali Crnog mora.

"U gradu nije opasno ali u celom tom regionu jeste. Nebezbedno je za decu i ljude. Svi smo uplašeni", rekla je.

Inače, izbeglice koje trajektom stignu u Rumuniju ne zadržavaju se duže od dva do tri sata na granici. Međutim, ova država većini izbeglica nije krajna destinacija već nastavalju svoj put ka drugim zemljama zapadne Evrope. Najviše njih ide ka Poljskoj i Nemačkoj, jer kako navode, tamo se trenutno osećaju najbezbednije. Reporter javlja da jedan manji deo njih odluči da ostane u Rumuniji, ali ono što je svima zajedničko je nada da će se svi oni uskoro ipak vratiti u svoje domove u Ukrajinu. 

Čim stignu u Rumuniju dobiju svu potrebnu pomoć. Od granice do ciljane destinacije im pomažu i volonteri koji se nalaze na granici i koji ih zapravo dočekuju i nude dalji prevoz odatle do bilo kog mesta u Rumuniji. Inače, da je sve dobro organizovano potvrđuje i podatak da se sve to radi uz pratnju policije koja takođe evidentira ko od izbeglica ide sa kojime vozačem kako ne bi došlo do zloupotrebe na putu.

"Teško mi je kada vidim kako očevi napuštaju žene i decu i vraćaju se u Ukrajinu"

Kada stignu u Rumuniju, volonteri su izbeglicama odmah na usluzi i pomažu im na sve načine na koje je njima to potrebno. Volonter Klaudio kaže za Euronews Srbija da teško podnosi kada gleda kako se porodice razdvajaju, i da zbog toga želi da im olakša dovljno tešku situaciju u koju su se našli.

"Osnovno je da pomažemo ljudima da se ne osećaju napuštenim. Da se na neki način osećaju da su kod kuće i ako nisu u svojoj zemlj. Trudimo se da im obezbedimo hranu i odeću. Nekada im prevodimo ili pomažemo oko smeštaja. Bio sam ovde jutros u dva sata sa svojom ćerkom. Teško mi pada kada vidim decu kako plaču a njihovi očevi se vraćaju nazad u Ukrajinu. Oni ovde ostaju sa majkama i svi su uplašeni. Zamišljam sebe u tim situacijama i zbog toga znam da mora da im pomognem", rekao je.

Otkako je rat počeo trajekt nije stao, a ukoliko pogledamo prethondi dan granicu sa Rumunijom je ukupno prešlo oko 34.000 migranata. Prema podacima Ujedinjenih nacija od početka rata u Ukrajini više od milion i po izbeglica prešlo je iz Ukrajine u susedne zemlje. Iz UNHCR-a navode da je ovo najveća izbeglička kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Sva dešavanja iz Ukrajine iz minuta u minut možete pratiti na našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa