Evropa

Šta su hipersonične rakete za koje Moskva tvrdi da ih je upotrebila u Ukrajini: Putin smatra da su nepobedive

Komentari

Autor: Euronews

19/03/2022

-

12:54

Šta su hipersonične rakete za koje Moskva tvrdi da ih je upotrebila u Ukrajini: Putin smatra da su nepobedive
Hipersonična raketa - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska saopštila je danas da je ispalila hipersonične rakete na Ukrajinu, što je prva poznata i zvanična upotreba novog sistema naoružanja u borbenom okruženju.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da oružje "Kinžal", što u prevodu s ruskog znači "bodež", uništilo je "veliko podzemno skladište projektila i municije u zapadnoj Ukrajini".

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin ovo hipersonično oružje opisao je kao "nepobedivo", međutim još nije precizno objašnjeno šta ono zapravo predstavlja, navodi Euronews.

Moskva tvrdi da ove rekate lete izuzetno brzo, 12.000 kilometara na sat, i to u kombinaciji sa manevrisanjem zbog čega je teško pratiti je. Međutim, neki zapadni vojni stručnjaci smatraju da Rusija možda čak preuveličava mogućnost svog hipersoničnog oružja. 

Vojni analitičar Vasilij Kačin kaže da je kod nje zapravo najveća moć brzina.

 

 

"Hipersonična raketa ima veći kapacitet prodora i razornu moć upravo zbog velike brzine i to je njena prednost", kaže on.

Međutim, drugi vojni ekspert, Pavel Felgenhauer, kaže da upotreba ove rakete ne daje Moskvi nikvu prednost sem strateške. On objašnajva je svojim izjavama i poruke koje stižu iz Rusije zapravo igra koja im daje psihološku prednost.

profimedia

 

 

"U suštini, to ne menja bojno polje, ali skvakako ima efekta u smislu psihološke propagande. Izjave iz Moskve zapravo imaju za cilj da sve uplaše", ocenjuje Felgenhauer.

Inače, Moskva je razvila ovu paletu hipersoničnog oružja kako bi mogla da izbegne odbrambeni sistem kao što je američki ratni štit u Evropi. Ovu raketu uspešno je testirala i Kina, a o njoj razmišlja i Severna Koreja.

"SAD trenutno nemaju ovakvo oružje i zbog toga Rusi veruju da su u prednosti", primećuje Kačin.

Paleta ovog oružja je raznolika i ima nekoliko klasa:

Kinžal - bodež:

Prvi put ovo oružje je testirano 2018. godine, a kako su tada saopštili iz Ministarstva odbrane Rusije, ove rakete su uspešno pogađale svoje mete u rasponu od 1.000 do 2.000 kilometara.

Avangard jedrilica:

Ruske hiperonične jedrilice, rakete, "Avangard" sposobne su da menjaju kurs i visinu pri veoma velikim brzinama, pa su prema Putinu, "praktično nepobedive". Ruski predsednik ovo oružje čak po značaju poistovećuje sa stvaranjem prvog veštačkog satelita Zemlje, čuvenim Sputnjikom.
Uspešno je testiiran u decembru 2018. godine i njegova brzina tada tada bila 27 puta veća od brzine zvuka i pogodila metu koja je bila udaljena 6.000 kilometara. Ove jedrilice su takođe sposobne i da nose nuklearno opterećenje.

Cirkon:

Hipersonične rakete pod nazivom Cirkon se ispaljuju sa površinskog borda ili podmornice. Prvo zvanično probno lansiranje bilo je u oktobru 2020. godine. Krajem decembra 2021. godine je prvi put uspešno ispaljeno. 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Komentari (0)

Evropa