Evropa

Ruski kosmonauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu u bojama ukrajinske zastave: "Nagomilalo se žutog materijala"

Komentari

Autor: Index.hr

19/03/2022

-

16:25

Ruski kosmonauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu u bojama ukrajinske zastave: "Nagomilalo se žutog materijala"
Ruski kosmonauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu u bojama ukrajinske zastave: "Nagomilalo se žutog materijala" - Copyright Tanjug AP/Roscosmos via AP

veličina teksta

Aa Aa

Trojica ruskih kosmonauta stigla su na Međunarodnu svemirsku stanicu u odeći u bojama ukrajinske zastave.

Kapsula Sojuz u kojoj se nalaze komandant Oleg Artemjev,  Denis Matvejev i Sergej Кorsakov pristala je na platformi tri sata nakon poletanja. Njihov dolazak dogodio se usred jakih tenzija između SAD i Rusije zbog ruskog napada na Ukrajinu. 

Svi novopridošli kosmonauti su bili obučeni u žute i plave boje koje su asocijacija na Ukrajinu koju je Rusia napala prošlog meseca. Inače, reč je o misiji koja nastavlja 20-godišnje zajedničko rusko i američko prisustvo u orbiti, uprkos "dešavanjima ispod njih".

 

 

Kako je procedura pristajanja bila završena, glas iz ruske kontrole misije čestitao je timu, rekao je prevodilac na engleskom tokom NASA prenosa uživo, piše Index.

Oleg Artemjev upitan o žuto-plavom kostimu rekao je da im se zapravo nagomilao materijal sa ovom bojom.

"Došao je red da odaberemo boju. Zapravo nam se nagomilalo puno žutog materijala, pa smo morali da ga upotrebimo. Samo zato smo morali da nosimo", kazao je on novinarima kad su ga pitali o odelima na konferenciji za novinare.

Inače, ovaj trio će zameniti one koji će 30. marta poleteti na Zemlju - kosmonaute Pjotra Dubrova i Antona Škaplerova i američkog astronauta Marka Vande Heja, javljaju svetski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa