Evropa

Moskovski sud osudio Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora, proglašen krivim za "prevaru posebno velikih razmera"

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

14:32

Moskovski sud osudio Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora, proglašen krivim za "prevaru posebno velikih razmera"
Moskovski sud osudio Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora, proglašen krivim za "prevaru posebno velikih razmera" - Copyright AP/Andrew Lubimov

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Moskvi proglasio je opozicionog lidera Alekseja Navaljnog krivim za prevaru posebno velikih razmera i osudio ga na devet godina zatvora.

Sudija Margarita Kotova je u presudi navela da je Navaljni "počinio prevaru, odnosno krađu tuđe imovine obmanom i povredom poverenja", prenosi Interfaks.

Prema presudi, sud je utvrdio krivicu Navaljnog za sve četiri tačke optužnice za "prevaru posebno velikih razmera" koje su mu stavljene na teret.

On je proglašen krivim i za nepoštovanje suda, već služi kaznu od dve i po godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi sa optužbama za koje tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije, dodaje Rojters.

Navaljni, kojeg je sud kaznio i sa 1,2 miliona rubalja, što je oko 11.535 dolara, odbacio je poslednji krivični postupak protiv njega kao politički motivisan i rekao da nije kriv.

Državno tužilaštvo je na ročištu 15. marta zatražilo od suda da proglasi Navaljnog krivim po svim tačkama optužnice i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja.

Odbrana opozicionara insistirala je na oslobađajućoj presudi, negirajući njegovu krivicu.

Prema optužnici, Navaljni je stvorio organizovanu grupu koju su činili njegovi saradnici Leonid Volkov, Roman Rubanov i drugi saučesnici, koja je prikupljala novac od neograničenog broja ljudi za aktivnosti „Fonda za borbu protiv korupcije", "Fond za zaštitu prava građana" i "Štab Navaljnog", kao kao i predsedničke kampanje 2018.

Na teret mu se stavlja da je umesto statutarnih aktivnosti nevladinih organizacija koje je organizovao, Navaljni novac trošio na ekstremizam i lične potrebe.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

22.03.2022 10:38

Polako Putin srlja u sve veći ekstremizam i obračunava se sa svima. To se moglo zaključiti od 2017. kada je njegov režim počeo da hapsi i oduzima imovinu mirnoj hrišćanskoj zajednici Jehovinih svedoka. Upadali su im u kuće, mučili strujom, davili  kesom na glavi, prebijali i čak silovali muškarce flašom. Ti hrabri policajci sa fantomkama na glavama i naoružani do zuba su kao svoj 'trofej' odveli i jednu staricu od 80 god. samo zato što je čitala Bibliju čiji prevod nije odobrila ruska crkva.

Evropa