Evropa

Štajnmajer ima koronu: Predsednik Nemačke i njegova supruga u kućnoj izolaciji

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

20:15

Štajnmajer ima koronu: Predsednik Nemačke i njegova supruga u kućnoj izolaciji
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegova supruga Elke Bidenbender pozitivno su testirani na koronavirus. Brzi test i naknadni PCR test bili su pozitivni, saopšteno je iz Štajnmajerovog kabineta.

Takođe se ukazuje da imaju blage simptome oboljenja.

Štajnmajer i njegova supruga sada se nalaze u kućnoj izolaciji, a svi njihovi kontakti su informisani o infekciji.

Štajnmajer (66) i Bidenbender (60) su trostruko vakcinisani protiv korone.

Tokom pandemije je Štajnmajer drastično smanjio svoje termine u Nemačkoj, kao i putovanja i umesto toga pojačano je prisustvovao onlajn skupovima.

Njegova namera, međutim, bila je da ponovo potraži više direktnog kontakta sa građanima, pa je prošlog vikenda pokrenuo novi format i svoje "sedište" privremeno premestio u Altenburg u Tiringiji.

Od tada se u više navrata sastao sa građanima i lokalnim političarima, pa su ti direktni kontakti i pored nošenja maski i držanja distance bili rizik od infekcije, ocenjuju nemački mediji.

Sada je neizvesno da li će Štajnmajer, kako je planirano, idućeg utorka moći da otputuje u svoju prvu posetu inostranstvu u drugom mandatu na mestu predsednika.

On bi trebalo sa suprugom da otputuje u Poljsku, na razgovore sa poljskim koledom Andžejom Dudom i obiđe centre za prihvat ukrajinskih izbeglica.

Predsednički par se posebno pazio tokom pandemije zato što prva dama spada u rizičnu grupu, jer ima samo jedan bubreg, pošto je svoj drugi donirala Štajnmajeru 2010. godine, podsećaju nemački mediji.

Usled omikron talasa u Nemačkoj je mnogo političara zaraženo, a trenutno je u izolaciji i protokolarni broj dva u zemlji, predsednica Bundestaga Berbel Bas i njeni zamenici.

Komentari (0)

Evropa