Evropa

Zamenik ruskog premijera: Moguć kolaps na tržištu nafte i gasa u slučaju uvođenja sankcija

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

12:44

Zamenik ruskog premijera: Moguć kolaps na tržištu nafte i gasa u slučaju uvođenja sankcija
Zamenik ruskog premijera: Moguć kolaps na tržištu nafte i gasa u slučaju uvođenja sankcija - Copyright EPA/ CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je danas da bi globalna tržišta nafte i prirodnog gasa mogla da dožive kolaps u slučaju uvođenja sankcija ruskom energetskom sektoru, izveštava Rojters. Novak je takođe upozorio da bi eventualni embargo izazvao nepredvidiv skok cena energenata.

U obraćanju u Donjem domu ruskog parlamenta, on je ocenio da je zabrana gasovoda Severni tok 2 prema Nemačkoj apsurdna, da je neshvatljiva sa aspekta energetske ravnoteže i da će podgrejati inflaciju. Novak je, kako prenosi agencija Tass, takođe rekao da SAD pokušavaju da krivicu za poskupljenje goriva prebace na Rusiju, ističući da Moskva nema nikakve veze sa tom situacijom.

"Zabrana isporuka ruske nafte i naftnih derivata koju su objavile SAD jedan od razloga poskupljenja goriva. U SAD-u su od početka godine cene goriva porasle za 19 posto. Međutim, udeo SAD-a u ruskom izvozu energetskih resursa iznosi samo 3,0 procenta", dodao je on.

Potpredsednik ruske vlade je ponovio da Rusija nikada nije koristila energente kao oružje i da je pouzdan snabdevač svetskih tržišta dugi niz decenija.

"Čak i sada, uprkos najtežoj geopolitičkoj situaciji, nastavljamo da isporučujemo gas evropskim potrošačima u skladu sa njihovim zahtevima i ugovorima, pri čemu koristimo ukrajinski sistem za prenos gasa u skladu sa ugovorom do 2024", rekao je Novak, navodi Tass.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa