Evropa

Lideri EU traže da se utvrdi tačno poreklo korone: Svet ima pravo da zna kako bi izvukao pouke

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

16:01

Lideri EU traže da se utvrdi tačno poreklo korone: Svet ima pravo da zna kako bi izvukao pouke
Lideri EU traže da se utvrdi tačno poreklo korone: Svet ima pravo da zna kako bi izvukao pouke - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Studija SZO iz januara i februara bila je "nedovoljna i nepotpuna", saopštila je prošlog meseca misija SAD pri UN u Ženevi, pozivajući na sprovođenje druge istrage koja će biti pravovremena, transparentna i zasnovana na dokazima i koja će obuhvatiti i Kinu.

"Istražiteljima je potreban potpuni pristup svemu što je neophodno kako bi stvarno našli izvor ove pandemije", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na pres konferenciji u Briselu, preneo je Rojters.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da "svet ima pravo da zna šta se tačno dogodilo kako bi mogao da nauči lekcije".

On je dodao da EU podržava sve napore u tom pravcu.

Britanski ministar zdravstva Met Henkok danas je rekao da je potrebno sprovesti potpuno nezavisnu i neometanu istragu o poreklu virusa u Kini.

U nacrtu teksta koji bi trebalo da bude usvojen na samitu EU-SAD naredne sedmice poziva se, između ostalog, "na napredak u transparentnoj, drugoj po redu studiji o poreklu Kovida-19, koju bi predvodili eksperti SZO, a koja bi bila neometano sprovedena".

U prvom izveštaju SZO navedeno je da su virus sa slepih miševa na ljude verovatno prenele druge životinje, kao i da je "izuzetno malo verovatno da je virus nastao putem incidenta u laboratoriji".

Diplomate EU su navele da je podrška Unije novoj studiji mahom simbolična, pošto EU neće biti direktno uključena u njeno sprovođenje.

Virus je najpre identifikovan u gradu Vuhan u centralnoj Kini krajem 2019.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa