Fokus

Fauči traži od Kine informacije o rudarima kod kojih je "virus sličan SARS-u" pronađen još 2012.

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

10:24

Fauči traži od Kine informacije o rudarima kod kojih je "virus sličan SARS-u" pronađen još 2012.
Fauči traži od Kine informacije o rudarima kod kojih je "virus sličan SARS-u" pronađen još 2012. - Copyright Tanjug/ Jim Lo Scalzo/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki glavni epidemiolog i savetnik predsednika Džoa Bajdena Entoni Fauči apelovao je na Kinu da pruži na uvid informacije o šestorici rudara koji su se razboleli radeći 2012. godine u rudniku u Mođijangu na jugozapadu Kine, jer bi ti podaci mogli da budu ključni u naporima da se odgonetne poreklo virusa korona.

Šestorica kineskih rudara starosti od 30 do 63 godina, koji su bili angažovani na pranju rude bakra od fekalija slepih miševa u aprilu 2012. godine nekoliko nedelja kasnije su primljeni u bolnicu grada Kunming sa simptomima kašlja, temperature, glavobolje i grudobolje i otežanim disanjem, a kasnije su trojica i preminula, prenosi Rojters.

Smatra se da je ovaj rudnik u Mođijangu na jugozapadu Kine, udaljen oko 1.500 kilometara od Vuhana, mesto na kojem je prvi put identifikovan kovid 19.

Podaci o ovim rudarima se navode 2013. godine u naučnom radu Lija Sua, postdiplomca na Medicinskom fakultetu u Kunmingu u kojem autor razmatra simptome svakog pacijenta pojedinačno i zaključuje da su svi bili zaraženi preko slepih miševa "virusom koji liči na SARS".

Naučnici koji su se kasnije 2012. godine vratili da istražuju rudnik u Mođijangu pronašli su uzorke patogena kod pacova koji su postali poznati kao "virus iz Mođijanga", ali naknadnim istraživanjima nije bilo moguće ustanoviti da li su i šestorica rudara bila zaražena baš tim virusom.

U izjavi ugledne virusološkinje sa Instituta u Vuhanu Ši Žengli, simptomi slični zapaljenju pluća kod šestorice rudara bili su izazvani gljivičnom infekcijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet