Fokus

Izveštaj o poreklu korone uzburkao Kongres SAD, "curenje" iz laboratorije se pominjalo još u maju prošle godine

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

08/06/2021

-

19:44

Izveštaj o poreklu korone uzburkao Kongres SAD, "curenje" iz laboratorije se pominjalo još u maju prošle godine
Izveštaj o poreklu korone uzburkao Kongres SAD, "curenje" iz laboratorije se pominjalo još u maju prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zaključku izveštaja o poreklu kovida 19, koji je obavila Nacionalna laboratorija američke vlade, navodi se da je hipoteza koja tvrdi da je taj virus procurio iz laboratorije u Vuhanu verodostojna i da zaslužuje dalju istragu, tvrde izvori upoznati sa poverljivim dokumentom.

Kako piše "Vol strit žurnal", studiju je u maju 2020. godine pripremila Nacionalna laboratorija Lorens Livermor u Kaliforniji, a bila je upućena Stejt departmentu kada je sprovodio istragu o poreklu pandemije, u poslednjih nekoliko meseci administracije predsednika Donalda Trampa.

To u Kongresu sada izaziva više pažnje u trenutku kada je predsednik Džo Bajden naredio da američke obaveštajne agencije u roku od nekoliko nedelja sprovedu dodatnu istragu o tome kako se virus pojavio. Bajden je naveo da su se američke obaveštajne službe usredsredile na dva scenarija, da li je koronavirus nastao zbog ljudskog kontakta sa zaraženim organizmom ili je došlo do incidenta u laboratoriji.

Procena američke laboratorije da je virus "pobegao", prema pisanju "Vol strit žurnala", proizašla je iz analize genoma virusa. Međutim, laboratorija Lorens Livermor odbila je da komentariše članak tog lista.

Iako su neki istaknuti zvaničnici tražili potpunu istragu laboratorijske hipoteze, mnogi naučnici i dalje insistiraju na tome da prirodno "prelivanje" ostaje najverovatnije objašnjenje. Kineska vlada je više puta demantovala da je virus pobegao iz kineske laboratorije i navela da u potpunosti sarađuje sa međunarodnim naporima u pronalaženju porekla pandemije.

Mnogi naučnici i zvaničnici iz drugih zemalja osporavaju da je Peking pružio dovoljan pristup i transparentnost istrage. Institut za virusologiju Vuhan takođe je porekao da je virus procurio iz njegovih objekata i rekao da niko od njegovog osoblja nije bio pozitivan na kovid 19.

profimedia

 

Jedna osoba koja je pročitala dokument, datiran na 27. maj 2020, navela je da on daje snažne argumente za dalje ispitivanje mogućnosti da je virus procurio iz laboratorije.

Studija je takođe imala veliki uticaj na istragu Stejt departmenta o poreklu kovida 19, a zvaničnici Stejt departmenta dobili su studiju krajem oktobra 2020. godine i zatražili dodatne informacije, navodi "Vol strit žurnal".

Studija je bila važna jer je potekla iz ugledne nacionalne laboratorije i razlikovala se od dominantnog stava u proleće 2020. godine da je virus gotovo sigurno prvi put prenet na ljude putem zaražene životinje, rekao je bivši zvaničnik uključen u istragu Stejt departmenta.

Nedavno je isplivao izveštaj obaveštajnih službi u kom se tvrdi da je nekoliko naučnika sa Instituta za virusologiju u Vuhanu bilo bolesno u novembru 2019, te da su bili hospitalizovani. Pod pojačanim pritiskom javnosti, Bajden je naredio obaveštajnoj zajednici da intenzivira napore u ponovnoj istrazi o poreklu virusa, uključujući i mogućnost da je on slučajno izašao iz laboratorije.

To da postoji izveštaj laboratorije Lorens Livermor objavljeno je prvo od strane "Sinkler brodkast grupe", a kasnije i u listu "Veniti fer".

Dve teorije

Da podsetimo, kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe nedavno je izdala neobično saopštenje u kom je zapravo obelodanjen "raskol" u obaveštajnoj zajednici oko toga da li je virus pobegao iz laboratorije u Kini ili se sve dogodilo prirodno.

Američka obaveštajna zajednica priznala je da njene agencije imaju dve teorije o poreklu kovida 19, navodeći da dve agencije veruju da se on pojavio prirodnim putem tj. ljudskim kontaktom sa zaraženim životinjama, dok treća prihvata teoriju o nesreći u labaratoriji, kao uzroku globalne pandemije.

"Američka obaveštajna zajednica ne zna tačno gde, kada ili kako se virus kovida 19 u početku prenosio, ali se ujedinila oko dva moguća scenarija", navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Kako dodaje, većina agencija smatra da ne postoji dovoljno informacija da bi mogla da se izvrši procena o tome da je jedan scenario verovatniji od drugog.

U saopštenju se ne precizira koje dve, od 17 agencija koje čine američku obaveštaju zajednicu, veruju da je virus potekao od zaraženih životinja, a koja veruje u teoriju o nesreći u labaratoriji, prenosi Rojters.

Pixabay.com

 

Dalje, ne precizira se ni na koji način je moglo da dođe do toga da virus "pobegne" iz laboratorije, kao ni to kako je pandemija nastala prirodnim putem.

Podsetimo, ranije teorije, koje kruže od samog početka pandemije, sugerišu da je virus potekao najverovatnije od kontakta slepog miša i čoveka. Izveštaji SZO pokazuju da većina koronavirusa potiče od životinja, pa su tako slepi miševi postali najveći krivci za kovid 19. 

Međutim, osim letećih sisara pominjale su se i neke druge životinje, odnosno "posrednici" između slepih miševa i čoveka, pa su tako kao krivci označene životinje poput nerca ili pangolina.

Kao "nulta tačka" smatra se mokra pijaca u Vuhanu. Upravo na toj pijaci u vreme nastanka pandemije prodavano je meso najrazličitijih vrsta životinja.

Jedna od najspornijih hipoteza od početka za koju je većina naučnika tvrdila da je malo verovatna, je da je virus nekako "iscureo" iz laboratorije u Vuhanu gde istraživači godinama proučavaju koronaviruse slepih miševa.

SAD su pozvale Svetsku zdravstvenu organizaciju da sprovede drugu fazu svoje istrage o poreklu korona virusa i da se nezavisnim ekspertima obezbedi pun pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini.

"Ključno je da Kina obezbedi nezavisnim ekspertima pun pristup kopletnim, originalnim podacima i uzorcima relevantnim za shvatanje porekla virusa i rane faze pandemije", saopštila je Misija SAD pri UN u Ženevi.

Međutim, istraživači Svetske zdravstvene organizacije su posetili pomenutu laboratoriju i u martu objavili izveštaj o istrazi u Kini u kom je zaključeno "da je izuzetno malo verovatno" da se dogodilo "curenje iz laboratorije", te da se virus najverovatnije proširio na ljude preko neidetifikovane posredničke vrste.

Komentari (0)

Svet