Zdravlje

Naučnici potvrdili: Vegetarijanci i ljubitelji ribe u manjem riziku od kovida 19

Komentari

Autor: T.T.

08/06/2021

-

10:30

Naučnici potvrdili: Vegetarijanci i ljubitelji ribe u manjem riziku od kovida 19
Naučnici potvrdili: Vegetarijanci i ljubitelji ribe u manjem riziku od kovida 19 - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko studija je pronašlo dokaze da režim ishrane može igrati važnu ulogu u težini i trajanju simptoma koronavirusa.

Rezultati najnovije međunarodne studije pokazuju da ljudi koji pretežno prate vegeterijanski režim ishrane ili jedu ribu više od ostalog mesa, imaju 73 do 59 odsto manju šansu da dobiju teži oblik kovida 19.

Istraživanje, na čelu sa dr Sarom Sidelman iz bolnice Stamford u Konektikatu objavljeno u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health, obuhvatilo je podatke o 2.884 osobe iz Francuske, Nemačke, Britanije, Italije, Španije i SAD.

Tek 568 osoba je imalo umereno do tešku infekciju, dok je 430 imalo blag oblik korone, a ostali su bili asimptomatski.

S druge strane, oni čija se ishrana zasniva na niskom unosu ugljenih hidrata, a povišenom unosu proteina, skloniji su da teže obole od kovida 19. 

Unsplash

 

 

 

Svi pronađeni podaci nisu bili vezani za telesnu težinu i pridružene bolesti pojedinca. S druge strane, nije pronađena nikakva veza između vrste ishrane i rizika od same infekcije.

Vegetarijanska ishrana sadrži mnogo hranljivih sastojaka kao što su fitohemikalije (polifenoli, karotenoidi), vitamine i minerale, koji su važni za pravilno funkcionisanje imunog sistema. Riba je takođe izvor obilnih omega-3 masnih kiselina i vitamina D, a i jedno i drugo ima antiinflamantorna svojstva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin