Evropa

Austrija usvojila novu strategiju testiranja na koronu, svako ima pravo na po pet besplatnih PCR i antigenskih testova

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

10:27

Austrija usvojila novu strategiju testiranja na koronu, svako ima pravo na po pet besplatnih PCR i antigenskih testova
Austrija usvojila novu strategiju testiranja na koronu, svako ima pravo na po pet besplatnih PCR i antigenskih testova - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski parlament usvojio je novu strategiju testiranja građana na koronavirus. Austrijska vlada donela je nedavno odluku da od 1.aprila stupa na snagu nova strategija testiranja, kojom će svaki građanin imati pravo na po pet besplatnih PCR i antigenskih testova.

Aktuelna strategija testiranja, prema kojoj svi građani mogu da se testiraju koliko god puta žele, besplatno, skupo košta državu. Konkretno je parlament usvojio da apoteke mogu građanima mesečno da daju po pet antigenskih testova za kućnu upotrebu. Pet besplatnih PCR testova biće uvedeno novom uredbom Ministarstva zdravlja.

Nova strategija je naišla na kritiku opozicije, koja smatra da je nesprovodiva i netransparentna. Prema Ministarstvu zdravlja, pokrajine putem skrining programa treba da kontrolišu besplatne tetsove.

Savezna država plaćaće pokrajinama samo ograničene besplatne testove. Za građane od 1.aprila to znači da će šesti PCR test ubuduće morati da plate. Ostaje da se vidi po kojoj ceni, jer u Beču, na primer, PCR testovi koštaju od 50 do 165 eva.

Lekarska komora preporučuje da PCR test košta 138 evra. Planirano je da centri za testiranje ostanu otvoreni i da se u njima besplatno testiraju od 1.aprila samo osobe sa simptomima. Za sada je neizvesno kako će izgledati testiranje u školama, gde se đaci testiraju tri puta nedeljno, od čega su dva PCR testovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa