Evropa

Kakva je uloga ruskog milijardera u pregovorima Moskve i Kijeva: Abramovič nije zvaničan član ruske delegacije

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

11:51

Kakva je uloga ruskog milijardera u pregovorima Moskve i Kijeva: Abramovič nije zvaničan član ruske delegacije
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu kao pregovarač, kojeg je odredila ruska strana, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.


"Abramovič je došao u Tursku kao deo pregovaračkog tima. Ne tima, da preformulišem, kao neko koga je predsednik (Rusije Vladimir) Putin odredio kao jednog od pregovarača", rekao je Kalin za Si-En-En, a prenosi TASS.

Iz Kremlja je saopšteno da je Abramovič prisutan na pregovorima, ali da nije zvanični član ruske delegacije, prenosi Rojters.

Rojters je prethodno javio da Abramovič, kojem je Zapad uveo sankcije zbog invazije Moskve na Ukrajinu, prisustvuje mirovnim pregovorima delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu.


Abramovič je, kako je dodao Sputnjik, razgovarao na kratko sa Erdoganom pred početak pregovora u Istanbulu.

U razgovoru je učestvovao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Vol strit džurnal objavio je juče da su Abramovič, koji je prihvatio zahtev Ukrajine da pomogne u pregovorima o okončanju ruskog napada, i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije ovog meseca nakon sastanka u Kijevu. 

Prema pisanju ovog lista, od simptoma su zabeleni crvenilo očiju, konstantno i bolno suzenje očiju, kao i ljuštenje kože na licu i na dlanovima.

Kasnije je neimenovani američki zvaničnik rekao da obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi lošeg zdravstvenog stanja ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih mirovnih pregovaraca bili posledica faktora okruženja, a ne trovanja.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov demantovao je danas izveštaje o navodnom trovanju biznismena Romana Abramoviča i ocenio da je to deo informacionog rata.


"To je deo informacione kampanje, deo informacione sabotaže, informacionog rata. Ti izveštaji sigurno nisu tačni. I svi pripadnici delegacija se sada vide na televizijskim ekranima u Istanbulu", rekao je Peskov komentarišući informaciju o navodnom trovanju biznismena Abramoviča.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa