Evropa

Anderson: Ne isključujem mogućnost članstva Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

12:33

Anderson: Ne isključujem mogućnost članstva Švedske u NATO
Magdalena Anderson - Copyright Tanjug AP/Erik Simander/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da Švedska postane članica NATO i poručila je da će posle analiza biti doneta najbolja odluka za tu zemlju.

"Ni na koji način ne isključujem članstvo Švedske u NATO-u. Ali želim da napravim dobro utemeljenu analizu svih mogućnosti koje su nam otvorene i u koju će biti uključene i moguće pretnje i rizici, kako bismo mogli da donesemo odluku koja je najbolja za Švedsku", poručila je premijerka Anderšon u izjavi švedskim medijima, prenosi švedski portal "Local" .

Kako se navodi, premijerka se suočila sa kritikama opozicionih stranaka ranije ovog meseca, kada je upozorila da bi NATO kandidatura Švedske u trenutku ruske invazije na Ukrajinu rizikovala „dalju destabilizuju bezbednosti ovog dela Evrope".

Njena stranka je takođe na godišnjem kongresu donela odluku da se zemlja ne pridruži NATO-u, ali je Andersonova rekla za švedsku televiziju da je ta odluka doneta u drugačijoj geopolitičkoj situaciji i da bi mogla da se revidira.

"Treba napomenuti da je neutralnost dobro koristila Švedskoj. To nas je sačuvalo od sukoba. Ali u trenutku kada se cela mapa bezbednosne politike ponovo ispisuje, morate da obnovite svoju analizu i na osnovu toga donesete odluku", naglasila je švedska premijerka.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, javno mnjenje u Švedskoj postaje sve naklonjenije NATO-u, a nekoliko anketa pokazuju da je većina ispitanika u ovom trenutku za pridruživanje, navodi švedski portal "Local" .

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa