Evropa

Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

23:18

Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a u Ukrajini
Antiratni protest u Moskvi - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

 Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u 'administrativni režim'", rekao je Lukaševič, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, ruske stručnjake su jednostavno potiskivali iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a, iako je Rusija uplaćivala mnogo novca, preko dva miliona evra godišnje.

"Kako se Specijalna posmatračka misija OEBS-a širila, tako se smanjivao broj ruskih predstavnika. Bilo ih je oko 40... Do kraja 2021. godine dobili smo samo 28 mesta. Dakle naše stručnjake su jednostavno istisnuli", istakao je Lukaševič.

Rusija zbog toga pozvala OEBS da podnese nacrt zakona o izdvajanju resursa neophodnih za gašenje Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i potpuno obustavljanje njenih administrativnih aktivnosti u razumnom roku.

Lukaševič je kazao i da misija OEBS-a u Ukrajini nije primećivala rusofobiju u Ukrajini i agresivnu ukrajinsku nacionalističku ideju.

Prema njegovim rečima, do danas nema odgovora na pitanje zašto misija OEBS-a u Ukrajini nije saopštila da su njena oklopna vozila krajem februara predata na korišćenje neonacističkoj oružanoj formaciji "Azov" u Marijupolju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa