Evropa

Papa Franja kritikovao "infantilni i destruktivni" rat u Ukrajini: Moćnik sa istoka provocira i raspiruje sukobe

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

02/04/2022

-

17:40

Papa Franja kritikovao "infantilni i destruktivni" rat u Ukrajini: Moćnik sa istoka provocira i raspiruje sukobe
Papa Franja kritikovao "infantilni i destruktivni" rat u Ukrajini: Moćnik sa istoka provocira i raspiruje sukobe - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin, Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas je izneo najoštriju osudu rata u Ukrajini, nazivajući rusku agresiju "infantilnom i destruktivnom".

Rečima koje su, kako se činilo, implicitno kritikovao predsednika Rusije Vladimira Putina, papa je rekao da "moćnik" sa istoka raspiruje sukobe iz nacionalističkih interes.

"Sa istoka Evrope, iz zemlje izlaska sunca, proširile su se tamne senke rata", rekao je papa Franja u obraćanju malteškim zvaničnicima nakon dolaska u dvodnevnu posetu toj mediteranskoj zemlji.

Dodao je da ponovo neki moćnik, nažalost zarobljen u anahronim tvrdnjama o nacionalističkim interesima, provocira i raspiruje sukobe, dok obični ljudi osećaju potrebu za izgradnjom budućnosti "koja će biti zajednička ili je uopšte neće biti".

"Mislili smo da su invazije na druge zemlje, divlje ulične borbe i atomske pretnje sumorna sećanja na daleku prošlost", dodao je papa u svom govoru.

On je novinarima posle nagovestio da je moguće da će putovati u ukrajinsku prestonicu – Kijev.

Tanjug/ AP /Andreas Solaro / Pool

 

Vatikan se opirao prozivanju agresora kako bi omogućio dijalog, a nedavno je promenio odnose bez presedana sa Ruskom pravoslavnom crkvom koja je "Putinov saveznik", piše Euronews.

Poseta Malti, koja je originalno trebalo da se organizuje maja 2020. godine, trebalo je da se fokusira na migracije.

U razgovoru sa predsednikom mediteranskog ostrva pored njega, Franja je osudio "gnusne sporazume" koje je Evropska unija sklopila sa Libijom da vrati migrante.

On je rekao da Evropa mora pokazati humanost u dobrodošlici. Pozvao je da Mediteran bude "pozorište solidarnosti, a ne preteča tragične civilizacijske olupine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa