Evropa

Euronews Srbija na mađarskim izborima: I Fides iznenađen rezultatima, pobedu doneo rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

15:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, nakon što je stranka "Fides", čiji je on lider, osvojila više od polovine glasova. Tačnije, poslednji rezultati sa skoro 99 odsto prebrojanih glasova, Fides je dobio 53 odsto, Ujedinjena opozicija 35. Reporterka Euronews Srbja koja se nalazi u Mađarskoj navodi da je to zapravo najveća pobeda od 2010. godine, čak i za jedan procenat veća nego tada. Prevedeno u mandate, od 199 poslaničkih mesta u Mađarskom parlamentu "Fides" će sa koalicionim partnerom "Demohrišćanima" imati 135. 

Reporterka kaže da su izbori u Mađarskoj, kada je reč o ishodu, iznenađenje za sve, čak i za sam "Fides", jer su tokom iščekivanja izbornih rezultata govorili da bi im bilo kakva, čak i prosta, većina bila dobar rezultat. Povod za ovakav stav, bilo je i to što su tokom dana sve ankete  ukazivale na to da "Fides" neće dobiti dvotrećinsku većinu i da će trka biti poprilično tesna. Reporterka javlja da je samo jedna agencija za istraživanje javnog mnjenja - "Medijan - bila uverena u pobedu "Fidesa".

Jutrošnje analize ovih rezultata pokazale su da je ipak "tas na vagi" koji je uticao da se prevagne u Orbanovu korist bio rat u Ukrajini. Pokazalo se da su građani ipak gravitirali ka stabilnosti i neutralnosti koju obećava Fides i tome što je vladajuća stranka za opoziciju tvrdila da, ukoliko pobedi, mogla bi zemlju da uvede u rat u Ukrajinu. 

Kada su rezultati počeli da pristižu i kada je postalo izvesno da će ovaka rezultat na kraju i da bude, ubrzo je za govornicu izašao premijer Viktor Orban i rekao da je pobeda tolika da se vidi i sa Meseca, a definitivno i iz Brisela.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Ova pobeda će se pamtiti do kraja života, zato što smo morali da se borimo sa nadmoćnom silom a to su levica kod kuće, međunarodnom levicom svuda okolo, briselskim birokratama, imperijom Džordža Soroša i njeogvim novcem, na kraju i sa samim predsednikom. Svet je video da je na kraju pobedila patriotska politika. Poručujemo Evropi da ovo nije prošlost, već da će sve ovo biti naša zajednička budućnost", rekao je Obran u svom sinoćnom obraćanju Mađarima. 

Sa druge strane, kandidat opozicije za premijera tvrdi da su do birača došle samo poruke "propagande i ispiranja mozga", a zapadna štampa od jutros poseban akcenat u ovom Orbanovom govoru stavlja na to što je, kako kažu, Ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog označio kao protivnika. Podsetimo, Zelenski se od sredine marta više puta obraćao direktno Orbanu tražeći da se Mađarska odluči za stranu u ratu u Ukrajini. 

Lider Mađarske opozicije Peter Marki Zaj rekao je da uprkos tome što su postupali po planu, pokazalo se da je i pored toga Orban uspeo da ostvari uspeh na izborima.

"Uradili smo sve kako treba i pored toga rezultati pokazuju da posle 12 godina ispiranja mozga Viktor Orban može da pobedi na bilo kojim izborima u ovoj zemlji. Još nemamo odgovor šta dalje, ali mi ćemo ostati ovde i nastaviti da se borimo", rekao je sinoć on okupljenim građanima. 

Pastor o "Fidesu": Svaki peti glas iz inostranstva došao od nas

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas, komentarišući rezultate izbora u Mađarskoj na kojima je stranka premijera Viktora Orbana odnela pobedu, da je zadovoljan ishodom ne samo jer je Fides strateški partner, već i zbog dobrih odnosa Mađarske i Srbije.

"Svaki peti glas iz inostranstva je došao od nas, što je upečatljiv znak vezan za značaj ovih izbora", rekao je Pastor za RTS.

Prema njegovim rečima, pravo da glasa u Mađarskoj imalo je oko 70.000 dvojnih državljana iz Srbije, ne samo Mađara, te da je izlaznost bila visoka, oko 78 odsto.

 

 

Referendum zajedno sa izborima

Mađari su juče, osim na parlamentarnim izborima, takođe glasali i na referendumu o zakonu o zaštiti dece, tačnije o amadmanima kojim bi se zabranila promocija homoseksualnosti i promene pola maloletnicima. Prema poslednijm rezultatima sa 96 obrađenih biračkih mesta izgeda da nema dovoljno validnih listića.

Luca Dudič, predsednica NVO "Hatar" rekla je juče za Euronews Srbija da je referendum napad na LBT zajednicu, ali i mađarsko društvo.

"Samo se proširuje jaz koji već postoji. Važno je da pošaljemo signal vladi da kampanja prestane, a najbolji način je da listić bude nevažeći", navela je ona.

Pitanja za koje se građani izjašnjavali na referendumu su: Podržavate li predavanja o seksualnoj orjentaciji maloletnicima u obrazovnim ustanovama bez roditeljskog pristanka? Podržavate li promociju promenu pola maloletnicima?Podržavate li nekontrolisano izlaganje maloletnika seksualnom, eksplicitnom medijskom sadržaju koji može da utiče na njihov razvoj? Podržavate li prikazivanje medijskog sadržaja o promeni pola maloletnicima?

 

 

Komentari (0)

Evropa