Evropa

Gradonačelnica iz okoline Kijeva oteta i ubijena zajedno sa porodicom, tela nađena u plitkoj jami

Komentari

Autor: AP

04/04/2022

-

18:48

Gradonačelnica iz okoline Kijeva oteta i ubijena zajedno sa porodicom, tela nađena u plitkoj jami
Olga Sukhenko - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnica ukrajinskog grada Motižin Olga Suhenko kidnapovana je, ubijena i bačena u plitku jamu u šumi, zajedno sa sinom i suprugom, preneli su ukrajinski mediji. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da je gradonačelnica Motižina "ubijena u zarobljeništvu".

Stanovnik ovog mesta rekao je za AP da je Suhenko, zajedno sa porodicom, bačena u jamu iskopanu u obližnjoj šumi, iza parcele na kojoj se nalazio smeštaj za ruske vojnike.

U jami se nalazi i četvrto telo koje još nije identifikovano, ali se pretpostavlja da je u pitanju pripadnik bezbednosnih snaga Ukrajine.

Kako je rekao drugi stanovnik Motižina, stanovnik, ruske trupe su želele da za sebe pridobiju čelnike grada, a pretili su da će ih ubiti ukoliko ne budu hteli da sarađuju sa njima.

Tela pronađena u jami imala su poveze preko očiju, a pre nego što su ubijeni, Suhenko i njena porodica su mučeni, sudeći prema izjavi ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Antona Heraščenka.

Nestali 23. marta

Prema svedočenjima nekih stanovnika, gradonačelnicu Motižina i njenu porodicu su ruske trupe kidnapovale 23. marta, i oni od tada nisu viđeni.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je do sada nađeno više od 400 tela u gradovima oko Kijeva, a da je u masakru u Buči ubijeno najmanje 300 - u samo jednoj masovnoj grobnici, u ovom mestu je pronađeno 57 leševa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za CBS da ruske trupe "postavljaju mine u okolini Kijeva, a da se bombe postavljaju "u vojna opremu, pa čak i u leševe".

Vereščuk je dodala da su Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije obaveštene o 11 gradonačelnika i čelnika zajednica koji se trenutno nalaze u ruskom zarobljeništvu širom Ukrajine.

Međunarodni lideri osudili su prijavljene napade u gradovima u Kijevskoj oblasti, nakon što su se pojavila svedočenja stanovnika i fotografije tela sa vezanim rukama. S druge strane, ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je tvrdnje o zločinima nad civilima u Buči i drugim predgrađima Kijeva, rekavši da je u ptanju "ukrajinska predstava za Zapad".

Šta se desilo u Buči?

U Buči, gradu iz kog su se nedavno povukle ruske snage, ukrajinsku vojsku je dočekao uznemirujući prizor – tela civila na ulici, pojedini vezanih ruku, od kojih su neki, kako gradonačelnik ovog mesta tvrdi, ne stariji od 14 godina.

Satelitski snimci ukrajinskog grada istočno od Kijeva, pokazuju kopanje rova za masovnu grobnicu na zemljištu crkve Svetog Andreja Prvozvanog i Svi svetih, saopštila je američka privatna kompanija Makser. Na fotografiji koja je snimljena 31. marta vidi se rov dugačak oko 13 metara, a rethodno je objavljen satelitski snimak od 10. marta na kojem se vide prvi znaci iskopavanja, preneo je Gardijan.

profimedia

 

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da postoje dokazi o ratnim zločinima koje su ruske snage počinile u gradovima u blizini Kijeva. Među tim gradovima je i Buča iz koje je potekao video snimak i fotografije na kojima se beživotna tela civila na ulicama.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sve fotografije i video materijali koje je objavio Kijev "provokacija" i da sve vreme dok je Buča bila pod kontrolom ruskih snaga, nijedan lokalni stanovnik nije stradao u nasilnim akcijama.

Komentari (0)

Evropa