Evropa

Gutereš šokiran slikama iz Buče, pojavili se satelitski snimci

Komentari

Autor: Guardian, Agencije

04/04/2022

-

07:43

Gutereš šokiran slikama iz Buče, pojavili se satelitski snimci
Buča - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Satelitski snimci ukrajinskog grada Buča nedaleko od Kijeva pokazuju kopanje rova za masovnu grobnicu na zemljišti crkve Svetog Andreja Prvozvanog i Svi svetih, saopštila je američka privatna kompanija Makser.

Na fotografiji koja je snimljena 31. marta vidi se rov dugačak oko 13 metara.

Prethodno je objavljen satelitski snimak od 10. marta na kojem se vide prvi znaci iskopavanja, prenosi Gardijan.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da postoje dokazi o ratnim zločinima koje su ruske snage počinile u gradovima u blizini Kijeva. Među tim gradovima je i Buča iz koje je potekao snimak sa 20 tela civila koja leže na ulicama.

Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločine.

Ministarstvo odbrane navelo je da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delgacija licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj.

Gutereš: Duboko sam šokiran slikama iz Buče

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je "duboko šokiran" fotografijama mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča, zbog čega je zatražio nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih.

Gutereš je postavio svoje komentare na Tviteru dan nakon što su očevici i lokalni zvaničici rekli da su ruske trupe ubile veliki broj civila kada su se povlačili iz Kijeva.

"Duboko sam šokiran slikama ubijenih civila u Buči. Ključno je napraviti nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih", naveo je Gutereš, preneo je Rojters.

Rusija traži sednicu Saveta bezbednosti UN

Rusija je zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN 4. aprila zbog "provokacije" u Buči, saopštio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

On je na svom Telegram kanalu taj događaj nazvao "neviđenim".

"Razotkrićemo drske ukrajinske provokatore i njihove zapadne pokrovitelje", napisao je diplomata, prenosi Tass.

Zahtev Moskve da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ima za cilj da se razgovara o pokušajima Kijeva da poremeti mirovne pregovore i izazove eskalaciju nasilja uz pomoć "provokacije" u Buči, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Zelenski: SB UN u utorak o ratnim zlocinima u Buci

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Savet bezbednosti UN u utorak razmatrati ratne zločine ruskih snaga u Buči i drugim ukrajinskim gradovima.

"Svi partneri Ukrajine biće detaljno obavešteni o tome šta se desilo na privremeno okupiranoj teritoriji naše države. Ratne zločine u Buči i drugim gradovima tokom ruske okupacije razmotriće Savet bezbednosti UN u utorak", rekao je Zelenski, objavljeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Zelenski je rekapo da će sigurno biti novih sankcija protiv Rusije, ali je ocenio da to nije dovoljno, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Potrebno je više zaključaka. Ne samo o Rusiji, već i o političkom ponašanju koje je zapravo omogućilo da ovo zlo dođe u našu zemlju", rekao je Zelenski.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa