Evropa

Ukrajina prikuplja dokaze o zločinima u Buči: Kod Kijeva pronađeno 410 tela, Rusiji prete nove sankcije

Komentari

Autor: Euoronews Srbija, AP, Tanjug

03/04/2022

-

19:07

Ukrajina prikuplja dokaze o zločinima u Buči: Kod Kijeva pronađeno 410 tela, Rusiji prete nove sankcije
Ukrajina prikuplja dokaze o zločinima u Buči: Kod Kijeva pronađeno 410 tela, Rusiji prete nove sankcije - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su ruske trupe napustile mesto Buča, severozapadno od Kijeva, ukrajinsku vojsku koja je ušla u grad dočekao je uznemirujući prizor - beživotna tela na trotoarima, masovne grobnice i muškarci sa vezanim rukama i fatalnim ranama.

Kako su u subotu uveče javili novinari agencije Frans pres, videli su najmanje 20 tela duž jedne ulice. Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče, rekao je da je grad već sahranio 280 ljudi u masovnu grobnicu. Ulice su pune leševa, a neki od ubijenih, kako tvrdi gradonačelnik, imaju samo 14 godina.

"Ono što se dogodilo u Buči i drugim predgrađima Kijeva može se opisati samo kao genocid", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za nemački list Bild, prenosi AP. Kličko je pozvao druge nacije da odmah prekinu uvoz ruskog gasa, rekavši da oni "finansiraju ubistva".

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

Iako Rusija odbacuje optužbe o masakru u Buči, i tvrdi da je u pitanju "provokacija", brojni svetski zvaničnici osudili su brutalnost, a iz Brisela su najavljene nove sankcije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će EU pomoći Ukrajini i nevladinom sektoru u prikupljanju dokaza za postupke pred međunarodnim sudovima. 

Ukrajina prikuplja dokaze, pronađeno 410 tela u blizini Kijeva

Ukrajinske vlasti su saopštile da dokumentuju dokaze o navodnim zločinima kako bi dodali svoj slučaj za krivično gonjenje ruskih zvaničnika za ratne zločine. Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je na ulicama Buče i kijevskih predgrađa Irpin i Hostomel pronađeno mnoštvo ubijenih civila u nečemu što je ličilo na "scenu iz horor filma".

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zatražio je danas od sveta da odgovori na "masakr" za koji tvrdi da se dogodio u gradu Buča.

Ukrajinski tužioci koji istražuju moguće ratne zlocine ruskih snaga pronašli su 410 tela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je već pregledano, saopštila je danas državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova u televizijskom obraćanju.

"Rusi za cilj imaju da eliminišu što mogu više Ukrajinaca," objavio je Kuleba na Tviteru i pozvao Grupu sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja da kao odgovor na to uvede sankcije Rusiji, prenosi BBC.

Zelenski: Ovo je genocid, sankcije nisu dovoljne

"Zaista, ovo je genocid. Uništenje cele države i naroda. Mi smo građani Ukrajine i ne želimo da se pokorimo politici Ruske Federacije. To je razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za CBS.

Najavio je da će Zapad uvesti novi paket sankcija Rusiji zbog, ali je ocenio da to nije dovoljna kazna.

Zelenski je dodao da Ukrajina ima državljane koje pripadaju raznim narodima.

"Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovde se radi o destrukciji i istrebljavanju tih nacionalosti. Ovo je Evropa 21. veka, mučenje jedne cele države", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Rodrigo Abd

Uznemirujuća fotografija

 

HRV: Dokumentovani "očigledni ratni zločini" u Ukrajini

Hjuman rajts voč saopštio je danas da je dokumentovao ono što je opisao kao "očigledne ratne zločine" koje su ruske vojne snage počinile protiv civila u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju HRV pronađeno je "nekoliko slučajeva gde su ruske vojne snage počinile kršenje zakona o ratu" u regionima pod ruskom kontrolom, kao što su Černigov, Harkov i Kijev, prenosi agencija Rojters.

Saopštenje objavljeno u Varšavi usledilo je dan nakon što su pronađeni mrtvi civili kako leže po ulicama ukrajinskog grada Buče, a tri dana nakon što se ruska vojska povukla severozapadno od Kijeva.

Nehamer: Zločini moraju biti potpuno rasvetljeni

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da stravične slike ubijenih civila pokazuju da su počinjeni ratni zločini.

"Ti zločini moraju biti potpuno rasvetljeni i odgovorni privedeni pravdi", napisao je Nehamer na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije osudilo je ubistva u Buči i obećalo zalaganje da će komisija UN istražiti zločine i utvrditi počinioce.

Džonson: Počinjeni ratni zločini, pojačaćemo sankcije

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da su "napadi na civile dostojni prezira" u ukrajinskim gradovima Buča i Irpinju, u blizini Kijeva, dokaz da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini i najavio da će Velika Britanija, kao odgovor na to, pojačati sankcije Rusiji i vojnu pomoć Ukrajini.

"Učiniću sve u mojoj moći da umorim glađu ratnu mašinu (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Mi pojačavamo naše sankcije i vojnu pomoć, kao i naš paket humanitarne podrške kako bismo pomogli onima kojima je potrebno na terenu", poručio je Džonson u saopštenju, a prenosi Rojters.

Rusija: Sve fotografije i snimci samo provokacija

Rusija, međutim, odbacuje tvrdnje o masakru u Buči. "Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a na kojima se navodno vidi 'zločin' ruske vojske u gradu Buča, u Kijevskoj oblasti, predstavljaju još jednu provokaciju", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Za vreme dok je Buča bila pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, kako se navodi u saopštenju, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih radnji, navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo je navelo da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delegacija licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj, prenela je agencija RIA Novosti.

"Štaviše, 31. marta gradonačelnik grada Buča Anatolij Fedoruk je u svojoj video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije ni pomenuo nijednog lokalnog stanovnika koji je ubijen na ulicama vezanih ruku. Stoga nije iznenađujuće što su se svi takozvani "dokazi zločina" u Buči pojavili tek četvrtog dana, kada su u grad stigli službenici SBU (Služba bezbednosti Ukrajine) i predstavnici ukrajinske televizije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Fotografije i video snimci iz Buče su lažni i kijevski režim ih je inscenirao za zapadne medije, kao što je to urađeno u porodilištu u Marijupolju i u drugim gradovima, istaklo je rusko Ministarstvo.

Komentari (0)

Evropa