Evropa

Zelenski optužio Rusiju za genocid kod Kijeva: Sastanak s Putinom tek nakon prekida vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CBS

03/04/2022

-

17:30

Zelenski optužio Rusiju za genocid kod Kijeva: Sastanak s Putinom tek nakon prekida vatre
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je izvršila genocid u njegovoj zemlji.

"Zaista, ovo je genocid. Eliminacija cele nacije i naroda. Mi smo građani Ukrajine i ne želimo da budemo potčinjeni politici Ruske Federacije. To je razlog što nas uništavaju i istrebljuju", rekao je Zelenski za CBS. 

On je reagovao na slike tela razbacanih ulicama Buče, severozapadno od prestonice Kijeva.

"Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovde se radi o destrukciji i istrebljavanju tih nacionalosti. Ovo je Evropa 21. veka, mučenje jedne cele države", dodao je Zelenski. 

O pozivanju počinilaca na odgovornost, Zelenski je dodao da "ne bi bilo fer uzeti u obzir samo Putina, već da treba da budu kažnjeni svi vojni komandanti, koji su davali uputstva i naređenja".

"Kada nađemo ljude sa vezanim rukama na leđima i obezglavljene, takve stvari ne razumem. Ne razumem decu koja su ubijena i mučena. Zar tim zločincima nije bilo dovoljno samo ubistvo? Možda su hteli da uzmu zlato, ili mašine za pranje veša dok su ubijali, ali su ih i mučili dok su ovo radili".

"Sastanak sa Putinom samo nakon prekida vatre"

Zelenski je rekao da bi bio spreman da se sastane sa Putinom radi dijaloga tek nakon prekida vatre u Ukrajini.

"Teško je reći kako, posle svega što je urađeno, možemo da vodimo bilo kakve pregovore sa Rusijom. To je na ličnom nivou. Ali kao predsednik moram to da uradim. Ne postoji drugi način osim dijaloga ako ne želimo da stotine hiljada ili milioni poginu, [ali] ne mogu da imam sastanak kada je granatiranje u toku. Dakle, prvo, prekid vatre. Onda možemo imati sastanak", poručio je Zelenski.

Sa druge strane, Rusija je demantovala ukrajinske navode da je ubila civile u ukrajinskom gradu Buča, prenosi agencija Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da su snimci i fotografije na kojima se vide mrtva tijela "još jedna provokacija".

Ministarstvo je dodalo da su sve ruske vojne jedinice napustile grad 30. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa