Evropa

Međusobne optužbe zbog masakra u Buči: Kijev prikuplja dokaze o zločinu, Moskva pokrenula istragu zbog provokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/04/2022

-

12:26

Međusobne optužbe zbog masakra u Buči: Kijev prikuplja dokaze o zločinu, Moskva pokrenula istragu zbog provokacija
Međusobne optužbe zbog masakra u Buči: Kijev prikuplja dokaze o zločinu, Moskva pokrenula istragu zbog provokacija - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak će razmatrati "ratne zločine ruskih snaga u Buči i drugim ukrajinskim gradovima", dok ruska strana negira da su njene snage učestvovale u likvidaciji i tvrdi da je u pitanju "provokacija Kijeva". Moskva je i sama tražila da se večeras održi sednica Saveta bezbednosti, kako bi time, kako ističu ruski zvaničnici, "razotkrila drske ukrajinske provokatore", ali taj zahtev nije prihvatila Velika Britanija, već će se rasprava održati samo po zahtevu Ukrajine u utorak.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj smatra da je zbog zločina u Buči neophodno uvesti nove sankcije Rusiji. Dodaje da su fotografije i video snimci iz Buče pokazali pravo lice brutalnog agresorskog rata.

U Buči, gradu iz kog su se nedavno povukle ruske snage, ukrajinsku vojsku je dočekao uzmerirujući prizor – tela civila na ulici, pojedini vezanih ruku, od kojih su neki, kako gradonačelnik ovog mesta tvrdi, ne stariji od 14 godina.

Satelitski snimci ukrajinskog grada istočno od Kijeva, pokazuju kopanje rova za masovnu grobnicu na zemljištu crkve Svetog Andreja Prvozvanog i Svi svetih, saopštila je američka privatna kompanija Makser. Na fotografiji koja je snimljena 31. marta vidi se rov dugačak oko 13 metara, objašnjavaju

profimedia

Satelitni snimak Buče od 31. marta

Prethodno je objavljen satelitski snimak od 10. marta na kojem se vide prvi znaci iskopavanja, prenosi Gardijan.

profimedia

Satelitski snimak Buče od 10. marta

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da postoje dokazi o ratnim zločinima koje su ruske snage počinile u gradovima u blizini Kijeva. Među tim gradovima je i Buča iz koje je potekao video snimak i fotografije na kojima se beživotna tela civila na ulicama.

Zelenski: Svi partneri saznaće šta se desilo 

"Svi partneri Ukrajine biće detaljno obavešteni o tome šta se desilo na privremeno okupiranoj teritoriji naše države. Ratne zločine u Buči i drugim gradovima tokom ruske okupacije razmotriće Savet bezbednosti UN u utorak", rekao je Zelenski, objavljeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Ukrajinski tužioci koji istražuju moguće ratne zločine ruskih snaga pronašli su 410 tela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je već pregledano, saopštila je danas državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova u televizijskom obraćanju.

Kijev je saopštio da i dalje prikuplja dokaze o ratnim zločinima i iz drugih gradova u okolini Kijeva.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

"Potrebno je više zaključaka. Ne samo o Rusiji, već i o političkom ponašanju koje je zapravo omogućilo da ovo zlo dođe u našu zemlju", rekao je Zelenski.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da je "svet video mnogo ratnih zločina" i predočio da je "došlo vreme da ratni zločini koje su počinile ruske trupe budu poslednje takvo zlo na Zemlji". Rekao je da će sigurno biti novih sankcija protiv Rusije, ali je ocenio da to nije dovoljno, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Makron: Postoje jasni tragovi da je Rusija odgovorna

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča.


Makron je za Radio "Frans Inter" rekao da postoje "veoma jasni tragovi" koji ukazuju na to da su ruske snage odgovorne za ratne zločine u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je u nedelju takođe saopštila da će narednih dana biti doneta odluka o novim zapadnim sankcijama Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ratne zločine. 

Britanski premijer Boris Džonson smatra da su "napadi na civile dostojni prezira" u ukrajinskim gradovima u blizini Kijeva, dokaz da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber juče je naglasio da je smrt civila "neprihvatljiva brutalnost" i da snažno podržava istragu Međunarodnog krivičnog suda, koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

Borelj: Hitno doneti nove sankcije

Evropska unija je osudila zločine koje su počinile ruske oružane snage u mnogim okupiranim ukrajinskim gradovima, uključujući i "masakr u Buči", navodeći da je potrebno hitno doneti nove sankcije prema Rusiji.

"Slike velikog broja smrtnih slučajeva i žrtava civila, kao i uništenja civilne infrastrukture pokazuju pravo lice brutalnog agresorskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njenog naroda. Masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima biće upisani u spisak zločina počinjenih na tlu Evrope"; navodi šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Borelj u saopštenju navodi da su ruske vlasti odgovorne za počinjene zločine koji podležu "odgovornosti u okviru Međunarodnog prava o okupaciji" i dodaje da će odgovarati počinioci ratnih zločina i drugih teških prekršaja, kao i odgovorni državni službenici i vojni rukovodioci.

Moskva pokrenula istragu: "Na sednici SN razotkrićemo ukrajinske provokatore"

Glavni ruski istražitelj naredio je danas pokretanje zvanične istrage povodom ukrajinskih "provokacija" nakon što je Kijev optužio rusku vojsku za ubistva civila u gradu Buča.

Aleksandar Bastrikin, šef ruskog istražnog odbora, naredio je da se otvori istraga povodom namernog širenja "lažnih informacija" o aktivnostima ruskih oružanih snaga u Buči, navodi se u saopštenju odbora, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sve fotografije i video materijali koje je objavio Kijev "provokacija" i da sve vreme dok je Buča bila pod kontrolom ruskih snaga nijedan lokalni stanovnik nije stradao u nasilnim akcijama.

Rusija je zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, a taj zahtev ima za cilj, kako ističe portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, da se razgovara o pokušajima Kijeva da poremeti mirovne pregovore i izazove eskalaciju nasilja uz pomoć "provokacije" u Buči, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da dok je ukrajinski grad Buča bio pod kontrolom ruskih snaga nije bilo civilnih žrtava, a američki mediji su ignorisali, kako ističe, granatiranja tog grada od strane ukrajinskih vojnih jedinica nakon povlačenja ruskih trupa.

"Rusko ministarstvo odbrane je u potpunosti odbacilo lažne optužbe. Ističem da su ruske trupe napustile Buču 30. marta. Međutim ukrajinske vlasti se nisu oglašavale svih ovih dana, a sada su ođednom objavljeni senzacionalni snimci s cijem da se okalja naš imidž i da se Rusija primora da se brani", poručio je Antonov, prenosi TASS.

Ruski ambasador je ponovio da ni jedan civil nije bio žrtva nasilja dok je grad Buča bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga istakavši da su ruske snage, naprotiv, isporučile 452 tone humanitarne pomoći za civile.

profimedia

 

Donjeck: Kijev može da ponovi sličnu provokaciju 

Kijev može da ponovi provokaciju sličnu onoj u Buči u drugim gradovima da bi je iskoristili kao sliku, smatra predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

"To treba očekivati i ne treba obraćati veliku pažnju na to. Zašto im je potrebna ova provokacija - kao informativni povod, slika", rekao je Basurin za TV Rusija 24.

Prethodno su ukrajinske vlasti i mediji podelili snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, na kojem se vide tela poginulih koja leže na putu.

Pojedini korisnici interneta su primetili da ljudi na snimku za koje se tvrdi da su poginuli navodno pomeraju ruke i pomeraju se kako bi izbegli točkove vojnih vozila. Takođe, u retrovizoru jednog automobila se vidi kako jedan čovek ustaje čim automobil prođe, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sve fotografije i video materijali koje je objavio Kijev, a koje navodno svedoče o nekoj vrsti zločina ruskih vojnika u gradu Buča, kako je navedeno, „još jedna provokacija“.

Rusko ministarstvo navodi da sve vreme dok je to naselje bilo pod kontrolom Oružanih snaga Rusije nijedan lokalni stanovnik nije stradao u nasilnim akcijama.

Ministarstvo je istaklo da su sve ruske jedinice napustile Buču 30. marta, a da su južne delove grada, uključujući stambena naselja, ukrajinske trupe granatirale danonoćno iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višecevnih raketnih sistema.

Komentari (0)

Evropa