Evropa

Ambasador Srbije u Turskoj: Cene hrane udvostručene, inflacija 60 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

16:10

Ambasador Srbije u Turskoj: Cene hrane udvostručene, inflacija 60 odsto
Ambasador Srbije u Turskoj: Cene hrane udvostručene, inflacija 60 odsto - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Turskoj je premašila 60 odsto, a cene hrane u toj zemlji su udvostručene, izjavio je ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković i dodao da su građani veoma nezadovoljni zbog poskupljenja.

"Poskupljenja su i za nas strance koji živimo u Turskoj više nego očigledna, a ovdašnja roba je postala skupa i u poređenju sa cenama drugde u Evropi", rekao je on.

Marković je naveo da su poskupele svakodnevne potrepštine, kao što je kućna hemija, hrana, posebno meso, koje je i inače u Turskoj uvek bilo skuplje nego kod nas, a sada je ta razlika još veća i meso je, prema njegovim rečima, sada manje dostupno širim slojevima građana.

Kao veoma važnu činjenicu za trenutni standard Turaka naveo je činjenicu da veliki broj građana, više od 40 odsto, prima minimalne plate.

"Minimalna plata se unazad osam godina usklađivala svakog 1. januara sa inflacijom za prethodnu godinu i bila je uvek između 330 i 350 evra. Ove godine se prvi put desilo da je propisana minimalna neto zarada oko 270 evra", rekao je ambasador za TV K1.

Prema njegovim rečima u turskim radnjama nema nestašica, a jedina roba koje nije bilo dovoljno bilo je suncokretovo ulje, ali je interventnim uvozom 30.000 tona iz Rusije taj problem rešen.

"Problem je, međutim, kupovna moć građana koja je rapidno opala u odnosu na prethodne godine", istakao je Marković.

Turska "potpuno zavisna" od uvoza gasa

Kada je reč o cenama goriva, naveo je da je gorivo u Turskoj i inače jeftinije nego, recimo, u Srbiji, i da se pre ukrajinske krize prodavalo po 85 do 90 evrocenti, ali da je sada poskupelo na 1,30 evra odnosno 1,35 evra koliko košta litar dizela.

Marković je naveo da je Turska potpuno zavisna od uvoza gasa i da je on za domaćinstva poskupeo 100 odsto u odnosu na decembar, što je veliki udar na kućne budžete, jer se u ovoj zemlji za kuvanje manje upotrebljavaju električni šporeti već se obično kuva na šsporetima na gas.

Ocenio je da građani za sada nemaju poverenje u mere koje vlada preduzima radi stabilizovanja tržišta i da su se rezultati tek očekivali, ali da se onda pojavio novi problem zbog situacije u Ukrajini, a to je da će turistička sezona biti mnogo lošija od one na koju se računalo.

"Od 15 miliona turista očekivanih u ovoj sezoni, 50 odsto su zapadni, a ostalo su turisti iz Ukrajine i Rusije. Očekivalo se da iz Ukrajine dođe dva i po miliona ljudi, što se neće desiti, a iz Rusije šest miliona, a realno je očekivati da dođe oko milion", naveo je.

Kada je o Rusima reč, ukazao je da osnovni problem nije u tome da li oni mogu ili hoće da dođu na letovanje u Tursku već u tome što ruske turističke agencije imaju avione koji su u lizingu, osigurani kod međunarodnih osiguravača, a sa njima sada ne mogu da izađu iz zemlje.

U takvoj situaciji kao oslonac ostaje turski avioprevoznik Turkiš erlajnz, koji je osiguran u Turskoj, međutim Marković ukazuje da turska kompanija nema kapacitet da preveze toliki broj turista.

Zato se turistička privreda preorijentiše na zapad i na naše tržište, za koje su, tvrdi ambasador, cene aranžmana snižene za 20 odsto u odnosu na prošlogodišnje

Komentari (0)

Evropa