Evropa

Preminuo Vladimir Žirinovski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

12:53

Preminuo Vladimir Žirinovski
Vladimir Žirinovski - Copyright Tanjug AP/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Lider ultradesničarske Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski preminuo je u Moskvi, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, navodi se na sajtu Dume.

Žirinovski (75) je primljen u bolnicu 2. februara sa dijagnozom kovida-19. 

Rođen je 25. aprila 1946. godine u Alma-Ati u Kazahstanu.

Žirinovski je LDPR osnovao 1990. godine, partija koju je predvodio je četvrta po jačini u ruskom parlamentu sa 21 poslaničkim mestom.

Bivši zamenik predsednika Državne Dume od 2000. do 2011. godine, a u parlamentu je od 1993. godine. U više navrata kandidaovao se i za predsednika Ruske Federacije.

Delegat u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope od 1996. do 2008. godine.

Putinovo saučešće

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti lidera Liberalno-demokratske partije Vladimira Žirinovskog, saopšteno je danas iz Kremlja. Ruski lider je istakao da je “sa dubokim žaljenjem saznao za smrt Vladimira Volfoviča Žirinovskog,” prenosi agencija TASS.

“Vladimir Žirinovski je bio iskusan političar, energično ljudsko biće otvoreno za komunikaciju, živopisan govornik. Osnivač i stalni lider jedne od najstarijih partija u zemlji, učinio je mnogo za nastanak i razvoj ruskog parlamentarizma, domaćeg zakonodavstva, iskreno je težio da doprinese rešavanju najvažnijih opštenarodnih zadataka“, navodi se u Putinovom saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa