Evropa

Ukrajinci ne popuštaju, tvrde da im je odobreno da igraju u dresovima sa sloganom "Slava herojima"

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

19:26

Ukrajinci ne popuštaju, tvrde da im je odobreno da igraju u dresovima sa sloganom "Slava herojima"
Ukrajinci ne popuštaju, tvrde da im je odobreno da igraju u dresovima sa sloganom "Slava herojima" - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Ukrajine igraće na prvenstvu Evrope u dresovima sa natpisom "Slava herojima" iako je korišćenje te fraze prvobitno zabranila UEFA.

"Imamo svoje dresove, odobrila ih je UEFA i igraćemo u njima. Naši dresovi su odobreni", rekao je portparol ukrajinske reprezentacije Oleksandr Hlivinski.

Podsetimo, na dresovima su ucrtane granice ukrajinske države, uključujući i Krim, poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine, dok ga međunarodna zajednica i dalje smatra delom Ukrajine.

Osim toga, na dresovima su ispisani slogani "Slava Ukrajini" te "Slava junacima", kao tradicionalni vojni pozdravi, a što je izazvalo bes Rusa koji su sve to shvatili kao provokaciju i uputili žalbu UEFA.

Portparol ukrajinskog tima dodao je da je predsednik saveza Andrii Pavelko otputovao u Rim kako bi rešio ovaj problem.

On je putem Fejsbuka poručio da je ukrajinsko fudbalsko rukovodstvo dobilo dozvolu da slogani "Slava Ukrajini", koji se pojavljuje na dresu, kao i za "Slava herojima", budu zvanični nacionalni simboli na dresu.

Osim toga, predsednik ukrajinskog parlamenta Dmitro Razumkov rekao je da je kombinacija slogana, široko korišćenih tokom protesta na trgu Majdan 2013. godine, službeni pozdrav uspostavljen ukrajinskim zakonom i da "ne vređa ničije osećanja".

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Od 2018. godine Oružane snage Ukrajine koriste taj izraz kao službeni pozdrav.

"Dopada nam se izgled nacionalnog tima Ukrajine i mislimo da je ovo sjajan način da izrazimo našu podršku", rekla je otpravnica poslova SAD u Kijevu Kristina Kven za Rojters.

Rojters dodaje da predsednik Rusije Vladimir Putin "nije podizao tenziju zbog dresova, ali su neki ruski zvaničnici izneli primedbu zbog mape, jer je Rusija 2014. godine anektirala Krim, koji je međunarodno priznat kao deo Ukrajine."

Ukrajina će na EP igrati u grupi C protiv Holandije, Austrije i Severne Makedonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa