Evropa

UEFA naredila Ukrajini da ukloni "politički slogan" sa dresa fudbalske reprezentacije

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

11:28

UEFA naredila Ukrajini da ukloni "politički slogan" sa dresa fudbalske reprezentacije
UEFA naredila Ukrajini da ukloni "politički slogan" sa dresa fudbalske reprezentacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) zatražila je od Kijeva da ukloni "politički slogan" za dresa fudbalske reprezentacije Ukrajine, javlja Euronews.

UEFA je, kako prenosi AFP, zatražila izmene, navodeći da slogan "Slava našim herojima", koji je popularizovan na antivladinim protestima 2014. godine u Ukrajini, a koji se nalazi sa unutrašnje strane majice, očito "po prirodi politički".

Rusija je, da podsetimo, uputila pismo žalbe UEFA zbog novog dresa koji će nositi ukrajinska reprezentacija na Evropskom prvenstvu, a na kom se nalazi mapa Ukrajine koja uključuje i polustrvo Krim, i slogan "Slava Ukrajini".

U utorak uveče, tri dana pred početak takmičenja, Ruska fudbalska asocijacija poslala je pismo UEFA: "Skrećemo pažnju na upotrebu političkih motiva na dresu ukrajinske reprezentacije, što je u suprotnosti sa osnovnim principima UEFA propisa o opremi".

 

 

Krim, koji je Rusija pripojila nakon referenduma 2014, nalazi se na dresu zajedno sa istočnim teitorijama koje kontrolišu proruske snage. Mapa, međutim, odgovara međunarodno priznatim granicama zemlje. 

Na dresu su slogani "Slava Ukrajini" i "Slava herojima", koji su popularisani tokom pobune 2014. koja je dovela do zbacivanja bivšeg presednika Viktora Janukoviča.

Andrij Pavelko, šef Ukrajinske fudbalske asocijacije, napisao je na Fejsbuku da će novi dizajn "da da snagu igračima, jer će se oni boriti za Ukrajinu".

Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova žestoko je kritikovalo ovaj potez, a portparolka Marija Zaharova je navela da "stvara iluziju nemogućeg" i da predstavlja "državnu propagandu".

Zelenski pozirao uz dres

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izrazio podršku novom izgledu dresa, objavivši fotografiju na kojoj u rukama drži sportsku majicu i navodeći da ona sadrži "važan simbol".

"Novi dres ukrajinskog fudbalskog tima je zaista jedinstven. Može biti šokantan. Sadrži nekoliko važnih simbola koji ujedinjuju Ukrajinu", napisao je Zelenski.

 

 

Da podsetimo, Evropsko prvenstvo, odloženo prošle godine zbog pandemije koronavirusa, biće održano od 11. juna do 11. jula u 11 gradova širom kontinenta. Ukrajina se nalazi u grupi C sa Holandijom, Severnom Makedonijom i Austrijom, a može se desiti da tim jedan meč odigra u Sankt Peterburgu u četvrtini finala, ukoliko dođe do te faze takmičenja. 

Komentari (0)

Evropa