Evropa

Ne prestaju polemike zbog ukrajinskog dresa na kojem je Krim, odbijena ruska žalba

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

21:45

Ne prestaju polemike zbog ukrajinskog dresa na kojem je Krim, odbijena ruska žalba
Ne prestaju polemike zbog ukrajinskog dresa na kojem je Krim, odbijena ruska žalba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je uputila pismo žalbe UEFA zbog novog dresa koji će nositi ukrajinska reprezentacija na Evropskom prvenstvu, javlja AFP.

Ukrajinski tim je predstavio nedavno novu opremu, a na majici se nalazi mapa Ukrajine koja uključuje i polustrvo Krim, i slogan "Slava Ukrajini".

U utorak uveče, tri dana pred početak takmičenja, Ruska fudbalska asocijacija poslala je pismo UEFA: "Skrećemo pažnju na upotrebu političkih motiva na dresu ukrajinske reprezentacije, što je u suprotnosti sa osnovnim principima UEFA propisa o opremi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, u međuvremenu, izrazio podršku novom izgledu dresa, objavivši fotografiju na kojoj u rukama drži sportsku majicu i navodeći da ona sadrži "važan simbol".

"Novi dres ukrajinskog fudbalskog tima je zaista jedinstven. Može biti šokantan. Sadrži nekoliko važnih simbola koji ujedinjuju Ukrajinu", napisao je Zelenski.

Krim, koji je Rusija pripojila nakon referenduma 2014, nalazi se na dresu zajedno sa istočnim teitorijama koje kontrolišu proruske snage. Mapa, međutim, odgovara međunarodno priznatim granicama zemlje. 

Na dresu su slogani "Slava Ukrajini" i "Slava herojima", koji su popularisani tokom pobune 2014. koja je dovela do zbacivanja bivšeg presednika Viktora Janukoviča.

Andrij Pavelko, šef Ukrajinske fudbalske asocijacije, napisao je na Fejsbuku da će novi dizajn "da da snagu igračima, jer će se oni boriti za Ukrajinu".

Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova žestoko je kritikovalo ovaj potez, a portparolka Marija Zaharova je navela da "stvara iluziju nemogućeg" i da predstavlja "državnu propagandu".

Reakcija koju je Moskva čekala je stigla, međutim nepovoljna po Rusiju jer je UEFA saopštila da je odobrila dres ukrajinskog nacionalnog tima.

"Majica ukrajinskog nacionalnog tima (i svih drugih timova) za UEFA EURO 2020 je odobrena od strane UEFA u skladu sa važećim propisima o opremi", saopštila je UEFA, prenosi TASS.

Da podsetimo, Evropsko prvenstvo, odloženo prošle godine zbog pandemije koronavirusa, biće održano od 11. juna do 11. jula u 11 gradova širom kontinenta. Ukrajina se nalazi u grupi C sa Holandijom, Severnom Makedonijom i Austrijom, a može se desiti da tim jedan meč odigra u Sankt Peterburgu u četvrtini finala, ukoliko dođe do te faze takmičenja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa