Evropa

Moskva besna zbog ukrajinskog dresa na kom je predstavljen Krim, oglasila se UEFA

Komentari

Autor: Euronews/N. Z.

07/06/2021

-

15:25

Moskva besna zbog ukrajinskog dresa na kom je predstavljen Krim, oglasila se UEFA
Moskva besna zbog ukrajinskog dresa na kom je predstavljen Krim, oglasila se UEFA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi dres fudbalske reprezentacije Ukrajine, na kom je predstavljena mapa te zemlje, računajući i polustrovo Krim, razbesneo je Rusiju. Zbog onoga što je predstavljeno na majici fudbalera oglasila se Moskva, a UEFA je u saopštenju potvrdila da odobrava ovakvu "uniformu".

Ukrajina je juče predstavila dres za Evropsko prvenstvo, na kom su prikazane granice ove zemlje, uključujući Krim. Osim Krima, u siluetu su uključeni i regioni Donjeck i Lugansk, koji su pod kontrolom proruskih separatista. Osim toga, na dresu stoji i slogan "Slava Ukrajini", prenosi BBC.

Rusija je, da podsetimo, nakon referenduma 2014. godine pripojila Krim i ovo poluostrvo danas smatra svojom teritorijom. Odluku da baš to poluostrvo fudbaleri nose na svojim majicama Moskva posmatra kao "političku provokaciju".

Šef Fudbalskog saveza Ukrajine Andrij Pavlenko juče je na Fejsbuku objavio fotografije na kojima je predstavljen dres, samo nekoliko dana pred početak prvenstva.

"Verujemo da će silueta Ukrajine dati snagu igračima jer ćemo se boriti za celu Ukrajinu", napisao je Pavlenko.

"Iluzija nemogućeg"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na svom zvaničnom Telegram profilu šta misli o dresovima fudbalske reprezentacije Ukrajine na kojima se Krim prikazuje kao deo te zemlje. 

"Postavljajući sliku Krima na dres svoje reprezentacije, ukrajinski fudbalski savez je zapravo pripojio teritoriju Ukrajine ruskom polusotrvu. Sama slika Krima na novoj uniformi ukrajinske reprezentacije nije ništa drugo do očajnički umetnički čin", napisala je predstavnica ruskog Minsitarstva spoljnih poslova.

"Objašnjenje je podjednako metafizičko baš poput ovog očajničkog umetničkog čina - kao da bi igračima to trebalo da pruži neku snagu", nastavila je.

Ona je potom skrenula pažnju na činjenicu da ova "umetnička tehnika" sama po sebi nije nova.

"Način prikazivanja i skup tehnika koje stvaraju iluziju nemogućeg ili, obratno predstavljaju nešto dostupno, opipljivo, ali zapravo nepostojeće zove se trompei (trompe-l'œil). Na ruskom jeziku je poznatija reč 'obmana'", dodala je.

Zaharova se posebno i osvrnula na ukrajinski pozdrav "Slava Ukrajini! Slava junacima", te aludirala da se njegovi koreni mogu pronaći u nacizmu. Upozorila je i da bi organizatori i gosti budućeg Svetskog prvenstva u fudbalu trebalo da znaju istorijat ovog pozdrava.

Poslanik Dmitrij Sviščev nazvao je ovo "potpuno neprimerenim" i zatražio reakciju UEFA.

Stiglo odobrenje UEFA

Reakcija koju je Moskva čekala je stigla, međutim nepovoljna po Rusiju jer je UEFA saopštila da je odobrila dres ukrajinskog nacionalnog tima.

"Majica ukrajinskog nacionalnog tima (i svih drugih timova) za UEFA EURO 2020 je odobrena od strane UEFA u skladu sa važećim propisima o opremi", saopštila je UEFA, prenosi TASS.

Da podsetimo, Evropsko prvenstvo, odloženo prošle godine zbog pandemije koronavirusa, biće održano od 11. juna do 11. jula u 11 gradova širom kontinenta. Ukrajina se nalazi u grupi C sa Holandijom, Severnom Makedonijom i Austrijom, a može se desiti da tim jedan meč odigra u Sankt Peterburgu u četvrtini finala, ukoliko dođe do te faze takmičenja. 

Komentari (0)

Evropa