Evropa

Čuvar britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu tvrdi da nije kriv, novo ročište 13. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

17:55

Čuvar britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu tvrdi da nije kriv, novo ročište 13. aprila
Čuvar britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu tvrdi da nije kriv, novo ročište 13. aprila - Copyright Tanjug AP/Tony Hicks

veličina teksta

Aa Aa

Dejvid Smit, službenik britanske ambasade u Berlinu, optužen za špijuniranje u korist Rusije, izjasnio se da nije kriv tokom današnjeg saslušanja u Vestminsterskom magistratskom sudu, prenosi TASS, pozivajući se na britanske medije.

Smit je optužen za povrede devet članova britanskog Zakona o čuvanju službene tajne, za koje se veruje da ih je počinio između oktobra 2020. i avgusta 2021.

Kako prenose britanski mediji, on je neimenovanom ruskom generalu obezbedio dosije koji sadrži imena britanskih obaveštajnih agenata i informacije o njihovim operacijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Smit pokušavao da preda informacije o zaposlenima britanske ambasade i njihovim planovima, ruskom vojnom atašeu u Berlinu, prenosi Skaj Njuz, navodi TASS.

Na današnjem ročištu okrivljeni je samo morao da potvrdi svoje ime, godine i adresu i izjasni se da li je kriv ili ne.

On će ostati u pritvoru do 13. aprila, za kada mu je zakazano novo ročište.

Smit je bio zaposlen kao čuvar u britanskoj ambasadi u Nemačkoj.

Nemačka policija ga je uhapsila 10. avgusta 2021. pošto mu je pretresla kuću i kancelariju u kojoj je radio i tom prilikom došla do saznanja da je, kako se navodi,"barem jednom predao tajna dokumenta ruskom obaveštajcu za šta je nagrađen nepoznatom sumom novca".

Nemačke vlasti su ga izručile Britaniji u sredu, 6. aprila, prenosi ruska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa