Evropa

Prvi rezultati: Makron i Le Pen u drugom krugu, za dve nedelje finale - čiji glasači bi mogli da budu presudni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2022

-

20:01

Prvi rezultati: Makron i Le Pen u drugom krugu, za dve nedelje finale - čiji glasači bi mogli da budu presudni
Prvi rezultati: Makron i Le Pen u drugom krugu, za dve nedelje finale - čiji glasači bi mogli da budu presudni - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole, Michel Spingler, Laurent Cipriani, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj je održan prvi krug predsedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsedničkih kandidata, među kojima su četiri žene i osam muškaraca. U drugom krugu rivali će, kao i 2017. godine biti aktuelni predsednik Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marin le Pen.

Šta treba da znate

  • U prvom krugu predsedničkih izbora učestvovalo je 12 kandidata, a osim Makrona i Le Pen, imena koja su često pominjana u javnosti su i lider krajnje levice Žan Lik Melanšon, desničar Erik Zemur i konzervativka Valeri Pekres.
  • Iako je Makron favorit, u prethodnih nekoliko nedelja mu se Le Penova "približila", pokazuju ankete.
  • Apsolutnu većinu, kako se i očekivalo, nije imao nijedan kandidat, pa će odlučujuća runda da bude održana 24. aprila.

Prema prvim projekcijama, i Makron i Le Penova ostvarili su bolji rezultat u prvom krugu nego 2017. godine, a ankete pokazuju da bi druga runda mogla da bude izuzetno tesna.

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite izbore u Francuskoj iz minuta u minut

00:03 Visok procenat apstinenata

Procenat onih koji nisu izašli na glasanje u prvom krugu predsedničkih izbora je između 26 o 28,3 odsto, kako se procenjuje. To je, kako piše Euronews, visok procenat za predsedničke izbore koji uglavnom više zainteresuju birače.

23:59 "Učestvovaću u debati"

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da pristaje na debatu sa drugoplasiranom Marin Le Pen.

"Učestvovao sam na debati pre pet godina, uradiću to ponovo", rekao je on, prenala je TF1.

23:57 Zvanični rezultati se i dalje čekaju

Iako i dalje nisu objavljeni zvanični rezultati, ne očekuju se veća odstupanja u odnosu na izlazne ankete. Prema poslednjim podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu 84 odsto obarađenog glasačkog materijala, Le Pen je osvojila 25,44 odsto glasova, a Makron 27,40.

23:22 Melanšon Le Penovoj "za vratom"

Prema novim podacima koje je objavio Ipsos, u prednosti je i dalje Makron sa 27,6 odsto glasova. Na drugom mestu je Le Pen sa 23 odsto, dok trećeplasirani Melanšon ima 22,2 odsto. Nijedna anketa međutim nije predvidela njegov eventualni prolazak u drugi krug.

22:34 MUP Francuske: Le Pen u blagoj prednosti

Prema prvim nepotpunim rezultatima, na osnovu 62 odsto prebrojanog materijala, kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen neznatno vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 27,03 odsto osvojenih glasova, ispred aktuelnog predsednika Emanuela Makrona koji je dobio 26,93 procenata glasova, saopštilo je večeras francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

22:00 Makron pozvao pristalice da zaustave desnicu

Makron se u prvom obraćanju svojim pristalicama od objave preliminarnih rezultata zahvalio glasačima i pozvao ih da i u drugom krugu glasaju za njega kako bi zaustavili desnicu da preuzme vlast u zemlji. Opširnije u posebnoj vesti.

21:58 Tesna borba u drugom krugu

Podaci ankete agencije Ifop o namerama glasača u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj za televiziju TF1 pokazala je da će francuski predsednik Emanuel Makron pobediti u drugom krugu izbora 24. aprila sa 51 odsto glasova. Marin Le Pen bi trebalo da osvoji 49 odsto glasova.

Agencija Rojters je prethodno javila da prema prvim preliminarnim poluzvaničnim rezultatima izbora za predsednika Francuske na osnovu 20 miliona prebrojanih glasova, koji ne predstavljaju reprezentativni uzorak u velikm gradovima, Marin Le Pen vodi sa 27,8 odsto osvojenih glasova, dok Emanuel Makron ima podršku 26,2 odsto glasača.

21:35 Zemur vodi na biralištima u Moskvi

Na dva biračka mesta koja su otvorena u francuskoj ambasadi u Moskvi, 26,85 odsto glasova osvojio je Erik Zemur. On je tako u prednosi i u odnosu na Makrona (23,32 odsto), Le Penovu (20,82 odsto) i Melanšona (13,42 odsto), piše Le Mond.

21:21 Kako bi moglo da se glasa u drugom krugu?

Iako se sada zna ko će se naći u drugom krugu 24. aprila, ono što je još pod znakom pitanja jeste kako bi mogli da glasaju oni koji se ovog puta nisu opredelili ni za Makrona, ni za Le Penovu.

Liderka krajnje desnice već je pozvala Francuze da glasaju za nju, Pekres je stala iza Makrona, a Zemur je očekivano podržao Le Penovu. Međutim, ono što je najveće pitanje, kako piše BBC, jeste koga će podržati glasači Melanšona. On je u prvom krugu osvojio oko 20 odsto glasova, a pristalicama je rekao da "ne daju niti jedan glas Le Penovoj". Međutim, on ne podržava Makrona i mnoge njegove pristalice bi mogle jednostavno da se odluče da ne izađu na glasanje. To znači da trka još nije privedena kraju.

EPA/ IAN LANGSDON

 

21:11 Kakav bi mogao da bude konačan rezultat prvog kruga?

Zavisno od agencije, Makron je osvojio između 28,1 i 29,5 odsto glasova u prvoj rundi, dok je Le Pen osvojila između 23,3 i 24,4 odsto, pokazali su preliminarni podaci agencija Ifop, Opinion vej, Elab i Ipsos, preneo je Rojters.

Britanska novinska agencija ocenjuje da će takvi rezultati "napraviti duel između ekonomskog liberala sa globalističkim pogledom" Makrona i "velikog evroskeptika, ekonomskog nacionaliste, koja je do rata u Ukrajini bila otvorena u divljenju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu".

21:06 Zemur podržao Le Penovu

Desničar Erik Zemur pozvao je svoje pristalice da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Marin le Pen.

21:04 Melanšon: Nemojte da glasate za Le Penovu

Levičar Žan Lik Melanšon koji je zauzeo treće mesto u prvoj rundi glasanja pridružio se grupi kandidata koji su podržali Makrona u drugoj rundi, prenosi BBC.

"U drugom krufu ne sme biti nijedan jedni glas za Le Penovu", rekao je on obraćajući se svojim pristalicama.

Tanjug AP/Michel Spingler

 

21:00 I Makron ostvario bolji rezultat nego 2017.

Kao i Le Penova i njen rival Emanuel Makron ostvario je bolji rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora nego 2017. godine. Naime, on je tada imao 24 odsto, a sada je "skočio" na preko 28.

20:58 Prvo obraćanje Le Penove

Kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen pozvala je večeras "sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona" da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina. Šta je još rekla Le Penova nakon objavljivanja prvih rezultata pročitajte u posebnoj vesti.

20:46 Osam kandidata sa manje od 5 odsto glasova

Prema rezultatima izlaznih anketa agencije Ipsos Sopra Steria, koje prenosi Le Mond, čak osam kandidata osvojilo je manje od pet odsto glasova. "Preko" toga imaju samo Makron, Le Pen, Melanšon i Zemur.

20:39 Teme koje su dominirale kampanjom

Ove godine, kao ključne teme uoči izbora izdvojile su se inflacija i porast troškova života, životna sredina, pandemija kovida 19 i imigracija. Međutim, jedna od tema koja je svakako bila nezaobilazna bila je i Ukrajina. 

Za Makrona je rat u Ukrajini doneo potpuno drugačiju ulogu jednom trenutku je Makron čak bio, kako se činilo, jedini političar koji je držao otvoren kanal komunikacije između Moskve i Kijeva. Da li ga je to možda koštalo boljeg rezultata - pročitajte u posebnom tekstu.

20:36 Najbolji rezultat za Le Penovu?

Kako trenutno pokazuju izlazne ankete, Marin le Pen će u prvom krugu osvojiti 23,3 odsto glasova, što je i njen najbolji rezultat za prvi krug. Ona je 2017. godine osvojila 21,3 odsto, a 2012. godine 17,9 odsto u prvoj rundi glasanja.

20:31 Koliku moć ima francuski predsednik?

Inače, u Francuskoj je politički sistem predsednički, te predsednik države kontroliše i vladu i parlament, kao i Ustavni sud. Delimično ovakvu moć predsednik ima i zbog biranja na opštim izborima, kao i zbog mogućnosti da izabere predsednika vlade.  A zašto je u Francuskoj tolika moć u rukama predsednika pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

20:27 Pekres razočarana rezultatima

Valeri Pekres, koja je ostvarila najniži rezultat u istoriji Repubilaksnke partije, rekla je da su rezultati "lično razočaranje".

"Večeras sam duboko zabrinuta zbog budućnosti naše zemlje", rekla je ona i dodala da se protivi ekstremizmu i da je zabrinuta zbog uspeha Marin le Pen u prvom krugu, prenosi Euronews.

20:25 Idalgo pozvala glasače da glasaju za Makrona

Kandidatkinja socijalista An Idalgo pozvala je glasače da u drugom krugu glasaju za Makrona. Ona je rekla da će 24. aprila glasati protiv kandidatkinje krajnje desnice.

20:14 Kako je Marin le Pen "istopila" Makronovu prednost

Iako je Makron od početka kampanje bio favorit na izborima, njegova glavna rivalka u poslednjih nekoliko nedelja uspela je da istopi tu prednost, a njena popularonost primetno je počela da raste u poslednjih nekoliko meseci, odnosno od početka ruske invezije na Ukrajinu. U jeku krize u Evropi, Makron, kako mnogi ocenuju, nije imao baš mnogo vremena da se koncentriše na samu kampanju. Kako je to Le Penova iskoristila, pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

20:03 Prve projekcije - Makron i Le Penova u drugom krugu

Aktuelni predsednik Emanuel Makron suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora sa Marin le Pen, pokazuju izlazne ankete.  Kako su pokazale ankete, Makron je, kako se čini, odneo tesnu pobedu u prvom krufu osvojivši oko 28,1 odsto glasova, dok je ona dobila oko 23,3 odsto. Treće mesto zauzeo je Žan Lik Melanšon.

20:00 Zatvorena birališta, očekuju se prvi rezultati

Većina biračkih mesta u Francuskoj zatvorena je u 19 časova, a birališta u velikim gradovima poput Pariza, Marseja i Liona su bila otvorena do 20 časova. Izlaznost u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj bila je 65 odsto do 17 časova, javili su francuski mediji, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

19:59 Ko su kandidati?

Poslednje ankete, podsetimo, dale su prednosti centristi Makronu sa 26 odsto glasova, zatim slede Marin Le Pen sa 23 procenta, Žan-Lik Melenšon sa 17,5 odsto i Erik Zemur sa 9,5 procenata glasova birača. Na petom mestu bila bi Valeri Pekres koja ima podršku Republikanaca, Unije demokrata i partija centra. 

Kada je reč o ostalim kandidatima, koji kako pokazuju ankete teško da mogli da naprave iznenađenje, tu su Nikola Dipon-Enjan iz partije "Ustani, Francuska", An Idalgo, gradonačelnica Pariza i kandidatkinja Socijalističke partije, Natali Arto koju je kandidovala Partija radničke borbe, lider francuskih komunista Fabijen Rusel i Janik Žado, predstavnik Zelenih. Tu je i Filip Putu ispred Nove antikapitalističke stranke, dok takozvane ruraliste predstavlja Žan Lasal. Opširnije u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Evropa