Evropa

Borelj: Uvođenje dodatnih EU sankcija Rusiji ostaje opcija

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

09:44

Borelj: Uvođenje dodatnih EU sankcija Rusiji ostaje opcija
Borelj: Uvođenje dodatnih EU sankcija Rusiji ostaje opcija - Copyright Tanjug/Stephanie Lecocq,Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da postoji opcija uvođenja dodatnih sankcija Evropske unije Rusiji.

Borelj je to rekao odgovarajući na pitanje da li je EU spremna da razmotri ruski naftni embargo kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

"Sankcije su uvek na stolu", rekao je on novinarima uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU u Luksemburgu, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da će ministri razgovarati o tome koji su naredni koraci. 

Peti paket sankcija protiv Rusije za koje su zemlje članice EU dale "zeleno svetlo" stupio je na snagu 8. aprila. Ukupna vrednost zabrane trgovine koja se uspostavlja ovim paketom sankcija EU protiv Rusije procenjuje se na 10 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da će zabrana uvoza uglja iz Rusije u vrednosti od četiri milijare evra značajno samanjiti važan izvor prihoda Ruske Federacije odnosno "mogućnost finansiranja vojne mašinerije".

Novi paket "masivnih sankcija" prvi put obuhvata zabranu uvoza uglja iz Rusije, zabranu pristupa ruskim brodovima EU lukama, restrikcije za drumski teretni prevoz, potpunu zabranu transakcija sa četiri najveće ruske banke, zabranu uvoza drveta i cementa, kao i luksuzne robe poput vodke i kavijara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa