Evropa

Evropol pokrenuo akciju "Oskar" usmerenu na rusku kriminalnu imovinu

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

19:55

Evropol pokrenuo akciju "Oskar" usmerenu na rusku kriminalnu imovinu
Evropol pokrenuo akciju "Oskar" usmerenu na rusku kriminalnu imovinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropol je danas saopštio da je, zajedno s državama članicama EU, kao i sa organizacijama Evrodžust i Fronteks, pokrenuo operaciju "Oskar" za podršku finansijskim istragama država Evrospke unije koje ciljaju imovinu stečenu na kriminalan način, a nalazi se u vlasništvu lica sankcionisanih u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu.

Kako se navodi, operacija "Oskar" podržavaće i krivične istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija EU, a slicna je operaciji "Sentinel", koja se bavi prevarama u odnosu na EU fondove za oporavak od koronavirusa.

Dodaje se da će operacija, koju je pokrenuo Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal Evropola, trajati najmanje godinu dana i uključiće niz odvojenih istraga.

"U okviru operacije Oskar Evropol će olakšati razmenu informacija i obaveštajnih podataka među partnerima, a pružiće i operativnu podršku u brojnim finansijskim istragama koje ciljaju na imovinu i zaobilaženje ekonomskih sankcija EU u vezi sa vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju Evropola.

Komentari (1)

Bagoje

15.04.2022 07:48

A radan sin oskarov NEMA pojma o narodu I kompoziciji

Evropa