Evropa

Rusija optužena za upotrebu hemijskog oružja, na Zapadu proveravaju navode i poručuju: "Sve opcije su na stolu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

12/04/2022

-

15:48

Rusija optužena za upotrebu hemijskog oružja, na Zapadu proveravaju navode i poručuju: "Sve opcije su na stolu"
Rusija optužena za upotrebu hemijskog oružja, na Zapadu proveravaju navode i poručuju: "Sve opcije su na stolu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle navoda koji su stigli od strane ukrajinskog puka Azov o tome da je Rusija navodno upotrebila hemijsko oružje protiv civila u Marijupolju stižu burne reakcije ukrajinskih zvaničnika i međunarodne zajednice. Iz Kremlja nisu komentarisali optužbe, a strani zvaničnici poručuju da još nema zvanične potvrde o korišćenju otrovnih supstanci, ali da je istraga u toku i da razmatraju odgovori na sve moguće scenarije i da se smišljaju odgovori na različite situacije.

Azovski puk je putem društvene mreže Telegram naveo da su hemikalije “nepoznatog porekla” bačene na civile putem bespilotne letelice.

"Ruske okupacione snage upotrebile su otrovnu supstancu nepoznatog porekla protiv ukrajinske vojske i civila u Marijupolju", rekli su iz ovog puka. Lider Azova, Andrij Bilecki rekao je kijevskom Independentu da tri osobe imaju znake hemijskog trovanja, ali da za sada izgleda da nema "katastrofalnih posledica" po njihovo zdravlje. Takođe je navedeno da žrtve imaju kratak dah i vestibulocerebelarnu ataksiju.

Lokalni zvaničnici u Marijupolju smatraju da je napad bio izvestan, ali napominju da nije potvrđen. Gradonačelnik Marijupolja Petro Andrjušenko je naveo putem Telegrama da očekuje da će detalje i objašnjenja moći da objavi tek kasnije, prenosi Rojters.

Dok se čekaju detalji o napadu, stigla je veoma oštra reakcija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. On je još ranije rekao da se plaši da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje i pozvao je Zapad da reaguje tako što bi uveo strože sankcije Rusiji. On je u video-obraćanju rekao da su ukrajinske snage došle do nepotvrđenih uzveštaja da je hemijsko oružje već upotrebljeno u Marijupolju.

"Mi ovo shvatamo veoma ozbiljno. Želeo bih podsetiti svetske lidere da se o mogućoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagovati oštrije i brže", rekao je Zelenski.

Na koje tačno oružje se sumnja, još nije poznato, ali se može naslutiti iz reči zamenice ministra odbrane Ukrajine Hane Maljar koja je navelda da postoji teorija da bi to mogla da bude fosforna municija Međutim, i ona je istakla da će zvanične informacije biti dostupne kasnije.

Ono što upada u oči je da nema reakcije iz Moskve povodom ovih optužbi. Ruski zvaničnici ovim povodom nisu odgovorili na upit za komentar britanske agencije Rojters.  Oglasile su se proruske snage u Donbasu koje su navele da one nisu koristile hemijsko oružje u svojim pokušajima da preuzmu potpunu kontrolu nad Marijupoljom. To je za Interfaks rekao zamenik načelnika Narodne milicje DNR Eduard Basurin.

SZO se priprema za sve moguće scenarije

Iako zvanične potvrde da je Rusija koristila hemijsko oružje još uvek nema, pre nekoliko dana direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge je naveo da se ta organizacija priprema za moguće hemojske napade u Ukrajini.

"S obzirom na neizvesnost trenutne situacije, nema uveravanja da se rat neće pogoršati", poručio je Kluge u izjavi poslatoj novinarima iz Lavova u Ukrajini, prenosi agencija Rojters. On je poručio da SZO razmatra sve moguće scenarije i smišlja odgovor za različite situacije koje bi mogle da pogode narod Ukrajine.

"Od kontinuiranog lečenja masovnih žrtava, do hemijskih napada", kazao je Kluge, ne iznoseći više detalja.

Predstavnici zapadnih zemalja su u svojim reakcijama na navode o mogućim hemijskim napadima bili veoma oštri. U EU, ovim povodom, kažu da još nemaju konketne zaključke, ali i nagalšavaju da, u slučaju da se takve optužbe potvrde, to ne bi bio prvi slučaj da je Rusija nelegalno koristila hemijsko oružje.

"Odgovorni za upotrebu hemijskih supstanci kao oružja odgovarće. Nažalost ovo nije prvi put da svet čuje o nelegalnoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruskih organa bezbednosti", poručila je portaprolka Evropske komisije, Nabila Masrali.

U Briselu navode da pažljivo prate situaciju i podsećaju da upotreba hemijskog oružja i toksičnih supstanci kao oružja, u bilo kojoj situaciji, predstavlja kršenje Konvencije o hemijskom naoružanju čija je Rusija potpisnica, ali i da je u pitanju ratni zločn, kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da predstavlja bezbednosnu pretnju za sve.

Oglasila se i Velika Britanija odakle stiže poruka da su "sve opcije sna stolu", i to kao odgovor na bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini od strane Rusije, saopštio je britanski ministar za oružane snage Džejms Hipi. 

"Postoje neke stvari koje prelaze sve granice, a na upotrebu hemijskog oružja će uslediti odgovor i sve opcije su na stolu za to kakav bi taj odgovor mogao biti", pojasnio je britanski zvaničnik za Skaj njuz, prenosi Rojters.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras takođe je rekla je da Britanija radi sa svojim partnerima na proveri verodostojnosti ovog izveštaja, i da, ukoliko se navodi ispostave kao istiniti, to treba osuditi.

"Svaka upotreba oružja bila bi bezosećajna eskalacija u ovom sukobu i tražićemo odgovornost od Putina i njegovog režima ukoliko je tačno", napisala je ona na svom tviter nalogu.

S druge strane Atlantika ne mofu da potvrde da se napad zaista desio ali poručuju da nastavljaju da prate situaciju. 

"Ukoliko je istinit, ovaj izveštaj, onda on duboko zabrinjava i ukazuje na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrebi ovakva bojna sredstva", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi. 

Putin se sastao sa Nehamerom i Lukašenkom, bez komenatara o navodnom hemijskom napadu 

U međuvremenu, austrijski kancelar Karl Nehamer sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je prva takva poseta jednog evropskog lidera otkako je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara. U izjavi nakon sastanka, Nehamer je rekao da je razgovor sa Putinom bio "veoma direktan, otvoren i težak".

Nehamer je rekao da je njegova najvažnija poruka ruskom lideru da se rat u Ukrajini mora okončati jer "u ratu postoje samo gubitnici na obe strane".

Putin se sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, ali u izjavi nije pominjao hemijski napad. Rekao je da je ono što se dešavau Ukrajini tragedija, ali da Rusija nije imala drugi izbor osim da pokrene “specijalnu vojnu operaciju”.

On je istakao da kraj vojne operacije u Ukrajini zavisi od inteziteta sukoba i dodao da su pregovori zapali u ćorsokak, preneo je Rojters. Dodao je da Rusija želi da u Ukrajini dostigne sve ciljeve i minimizuje gubitke. 

Šta je hemijsko oružje? 

Konvencija o hemijskim oružjima stupila je na snagu 1997. godine, i tada je osam država reklo da ima zalihe: Sirija, Indija, Irak, Albanija, SAD, Rusija, Libija i još jedna zemlja koja je želela da ostane anonimna.

Od tada, sve zemlje osim SAD objavile su da su uništile svoje zalihe hemijskog oružja, mada su iz Organizacije za zabranu hemijskih oružja (OPCW) nekoliko puta saopštili da sumnjaju u istinitost ove informacije, naročito kada je u pitanju Sirija.

Često se stvara zabuna i izjednačavaju se hemijsko i biološko oružje. Međutim, u pitanju su dve različite stvari. Hemijska oružja najčešće su smrtonosna, i usmerena su na centralni nervni ili respiratorni sistem onih koje ciljaju. Smatra se da su najsmrtonosniji nervni agensi poput sarina, koji mogu biti u formi gasa ili tečnosti.

Druge forme hemijskog oružja predstavljaju gasovi koji izazivaju opekotine po koži ili uništavaju respiratorne organe, kao i oni koji napadaju krv u organizmu ili uzrokuju gušenje žrtve.

Biološka oružja, sa druge strane, koriste mikroorganizme kao što su virusi, bakterije ili gljive. Njihov cilj je da pomoću živog organizma koji se brzo širi zaraze mete - bilo da su u pitanju biljke, životinje ili ljudi. 

Komentari (0)

Evropa