Evropa

RAT U UKRAJINI: Zelenski ne pristaje na ultimatum, Rusija i Ukrajina razmenile prve ratne zarobljenike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/03/2022

-

07:20

RAT U UKRAJINI: Zelenski ne pristaje na ultimatum, Rusija i Ukrajina razmenile prve ratne zarobljenike
RAT U UKRAJINI: Zelenski ne pristaje na ultimatum, Rusija i Ukrajina razmenile prve ratne zarobljenike - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Mstyslav Chernov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 26. dan, a iako je nastavak mirovnih pregovora najavljen za danas, još nema naznaka o prekidu vatre. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da bi pregovori izmeđ Ukrajine i Rusije mogli da se održe u Jerusalimu, ali je nedavno nagovestio i da bi, u slučaju neuspeha pregovora, "došlo do Trećeg svetskog rata". Najžešće borbe i dalje traju u Marijupolju, a Rusija je najavila otvaranje humanitarnog koridora od 10 časova. U međuvremenu, kineski ambasador u SAD izjavio je da "osuda ruske vojne intervencije ništa ne bi promenila".

Ključni događaji:

  • Granatiran centar Kijeva - pogođena stambene kuće i trgovački kvart, poginula jedna osoba
  • Rusija izvela dva nova napada krstarećim raketama
  • U Kijevu na snazi produženi policijski čas
  • Zelenski rekao da bi u slučaju neuspeha pregovora izbio Treći svetski rat
  • Ruski zvaničnici potvrdili smrt kapetana Crnomorske flote
  • Evakuisan deo osoblja u Černobilju posle 600 sati rada, 46 novih kolega ih dobrovoljno zamenilo
  • Dogovoreno osam humanitarnih koridora, ali to ne uključuje Marijupolj
  • Rusija i Ukrajina razmenile prve ratne zarobljenike - devet ruskih vojnika za gradonačelnika Melitopolja

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu

Euronews

 

Reporterka Euronewsa izveštava iz Kijeva

Euronews TV

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut  

23.50 Pušteni radnici iz nuklearke u Černobilju 

Radnicima u Černobilu koji su bili na dužnosti u postrojenjima za radioaktivni otpad poslednje tri nedelje od ruske invazije na Ukrajinu dopušten je odlazak, saopštila je nuklearna straža UN. Smena tehničkog osoblja koje je bilo na dužnosti kada je Rusija preuzela kontrolu nedeljama nije mogla da ode, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost nuklearke. Radnici koji odlaze biće zamenjeni ukrajinskim kolegama.

23.35 Zelenski: Sastanak sa Putinom neophodan radi okončanja rata

Sastanak sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom je neophodan da bi se utvrdio stav Rusije o okončanju rata koji je pokrenuo u Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, javila je ukrajinska novinska agencija Interfaks Ukrain. Zelenski, koga su intervjuisali javni televizijski kanali iz evropskih zemalja, takođe je rekao da na takvom sastanku neće biti moguće doneti odluku o tome šta treba da se radi sa okupiranim teritorijama u Ukrajini, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service and Ukrainian Presidential Press Office

 

23.15 Zaporožje: Autobusi sa civilima pogođeni granatom, ranjena deca

Guverner ukrajinskog regiona Zaporožja Oleksandr Staruh izjavio je danas da su autobusi koji su evakuisali civile sa linije fronta pogođeni granatom i da je četvoro dece ranjeno u odvojenim incidentima. 

22.51 Zelenski pozdravio hrabrost okupljenih u okupiranom Hersonu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je demonstrante koji su se okupili u okupiranom gradu Hersonu zbog njihove hrabrosti u suprotstavljanju ruskim trupama koje su pucale da ih rasteraju. On je naglasio da je rat obične Ukrajince pretvorio u heroje i da neprijatelj ne veruje da je sve to stvarno.

"Nema potrebe da se organizuje otpor", rekao je Zelenski i dodao da je otpor deo duše Ukrajinaca.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

22.42 Spekuliše se da Rusija želi da napravi "suvereni internet" - koliko je to realno i kome bi išlo u korist 

U nedeljama otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu vlada ove zemlje, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, krenula je sa pooštravanjem kontrole nad protokom informacija o ratu. O blokadama na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu, kao i zatvorskim kaznama za širenje "lažnih vesti o ratu", pročitajte OVDE.

22.22 Danas evakuisano 8.057 ljudi, više od 3.000 iz Marijupolja

Ukupno 8.057 ljudi iz ukrajinskih gradova u kojima su u toku sukobi bezbedno je evakuisano danas preko sedam humanitarnih koridora, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Među njima je i 3.007 stanovnika iz lučkog grada Marijupolja na Azovskom moru, koji je pod opsadom ruskih trupa, navela je ona, preneo je Rojters.

22.15 Mekdonalds zatvorio restorane u Rusiji, zameniće ga Ujka Vanja - isti logo, ista boja 

Mekdonalds je prošle nedelje privremeno zatvorio 847 restorana u Rusiji u znak protesta zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Međutim, Rusi su odmah krenuli u posao rebrendiranja poznatog lanca brze hrane, pa je tako ruski lanac restorana Ujka Vanja predstavljen kao zamena za Mekdonalds, prenose svetski mediji. O ruskoj verziji poznatog američkog lanca pročitajte u posebnom tekstu.

Promo

 

22.00 EU bez odluke o sankcijama ruskom energetskom sektoru

Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu se danas složili o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu je Nemačka navela da je evropski blok previše zavisan od ruske nafte da bi doneo odluku o embargu, preneo je Rojters.

21.55 Pentagon optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini

Američki Pentagon je danas optužio ruske snage da su počinile ratne zločine u Ukrajini i dodao da će pomoći u prikupljanju dokaza o njima, optužujući Kremlj da izvodi neselektivne napade kao deo namerne strategije u sukobu. "Svakako vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na brifingu za novinare, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

21.51 Roskomnadzor: Mediji ne smeju da prikazuju logo Fejsbuka i Instagrama

Mediji Ruske federacije ne smeju da prikazuju logo kompanije Meta Platforms Inc. i njihove društvene mreže Fejsbuk i Meta, saopštio je Roskomnadzor. Ruski mediji bi trebalo da označe Metu kao organizaciju zabranjenu u Ruskoj federaciji, saopštilo je Ministarstvo.

21.24 Moskalkova: Devet ruskih vojnika za gradonačelnika Melitopolja

Rusija i Ukrajina razmenile su prve ratne zarobljenike, pa je tako oslobođeno devet ruskih vojnika, izjavila je u intervjuu za RT Tatjana Moskalkova, komesarka za ljudska prava u Ruskoj federaciji. Ona je potvrdila da su ruski vojnici razmenjeni za gradonačelnika Melitopolja.

Associated Press • Euronews Serbia

20.56 Zelenski: Kompromisna pitanja sa Rusijom na referendum

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi eventualni kompromisni sporazumi sa Rusijom, uključujući i one koji se tiču bezbednosnih garancija, trebalo da budu tema referenduma u Ukrajini.

20.35 Lideri SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije razgovarali o Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden i evropski lideri razgovarali su danas o "brutalnoj" taktici Rusije u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Bajden je telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije o koordinisanom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Istovremeno, iz kancelarije italijanskog premijera Marija Dragija je saopšteno da su lideri SAD, Nemačke, Francuske, Britanije i Italije razgovarali telefonom i složili se o važnosti da ostanu ujedinjeni oko Ukrajine.

19.40 Borelj najavio nove sankcije Rusiji

Evropska unija spremna je da nametne nove sankcije Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, saopštio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj. "Restriktivne mere i dalje predstavljaju važan deo našeg pristupa i spremni smo da preduzmemo dalje mere sa našim partnerima", rekao je on posle sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU u Briselu.

18.52 Staruh: Otvorena vatra na humanitarni koridor ka Zaporožju, četvoro dece povređeno

Porodice iz Marijupolja našle su se pod vatrom dok su pokušavale da prođu humanitarnim koridorom do Zaporožja. Povređeno je četvoro dece, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, rekao je guverner Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh. On je dodao da još 20 autobusa pokušava da stigne do Zaporožja. "Danas je težak dan jer deca ponovo stradaju. Četvoro dece je prebačeno u bolnicu", rekao je.

18.20 Kuleba: Kina da igra važnu ulogu u rešenju sukoba u Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova pozvao je danas Kinu da odigra važnu ulogu u pronalaženju rešenja za sukob u Ukrajini. "Decenijama se ukrajinsko-kineski odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju, razumevanju i koristi. Delimo stav Pekinga o potrebi da se pronađe političko rešenje za rat protiv Ukrajine i pozivamo Kinu kao globalnu silu da igra važnu ulogu u ovim naporima," objavio je Kuleba na Tviteru.

18.01 Moskva: Napadamo vojnu infrastrukturu, nikako civilne ciljeve

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska vojska upotrebila visokoprecizno oružje kako bi uništila bateriju ukrajinskih višecevnih raketnih lansera koja se nalazila na tržnom centru u predgrađu Kijeva. Kako se precizira u saopštenju, tržni centar na kome se nalazila ukrajinska tehnika nije radio, prenosi Sputnjik.

17.58 Džonson i Mišel: Velika Britanija i EU jedinstvene po pitanju Ukrajine

Britanski premijer Boris DŽonson složio se tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o nastavku bliske saradnje i jedinstvenog odgovora Velike Britanije i EU na napad Rusije na Ukrajinu, saopštila je danas kancelarija britanskog premijera.

17.40 Kličko: Duži policijski čas u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je da se u glavnom gradu Ukrajine uvodi novi, duži policijski čas jer vlasti očekuju da ruske snage nastave sa granatiranjem. Kličko je ranije danas najavio "produženi policijski čas" u Kijevu od 20 časova do sedam sati u sredu ujutru, prenosi agencija Rojters. "Razlog uvođenja policijskog časa povezan je sa verovatnoćom novog granatiranja", rekao je Kličko, prenosi agencija Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

17.26 Zaštitnik građana: Kroz Srbiju prošlo 13.000 Ukrajinaca, u zemlji ostalo 2.000 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa ombudsmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom o konkretnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama koje borave u Srbiji i sprečavanju potencijalne opasnosti da te izbeglice, pre svih žene i deca, postanu žrtve trgovine ljudima. Denisova je rekla da je, prema podacima koje imaju, kroz Srbiju prošlo 13.000 građana Ukrajine a 2.000 ih je ostalo.

17.17 Rusija prekida mirovne pregovore s Japanom zbog sankcija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ta zemlja odlučila da se povuče iz pregovora o mirovnom sporazumu sa Japanom kao odgovor na sankcije koje je Tokio uveo zbog ruske vojne operacije u Ukrajini. Dodaje se i da se Rusija povukla iz pregovora sa Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim ostrvima, kao i da je obustavljen bezvizni režim za japanske državljane, prenosi agencija Rojters.

Pixabay

 

17.10 Protestna nota ambasadoru SAD zbog izjave Bajdena

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivana i uručilo mu protestnu notu zbog nedavne "neprihavljive" izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi TASS. Podsetimo, Bajden je prošle nedelje rekao da je Putin "ratni zločinac" zbog slanja vojnika u Ukrajinu.

16.55 Moskva: Nastavićemo da izvodimo napade hipersoničnim raketama

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da će Rusija nastaviti da izvodi napade hipersoničnim raketama "Kinžal" po vojnim objektima Ukrajine, s obzirom da je upotreba ovih raketa potvrdila njihovu efikasnost u uništavanju visoko zaštićenih specijalnih neprijateljskih ciljeva, prenosi agencija TASS.

16.47 Zelenski odgovorio na ruski ultimatum

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da njegova zemlja ne može da ispuni ultimatum Rusije. 

"Svi moramo biti uništeni, tada će njihov ultimatum biti ispunjen", rekao je Zelenski za kanal 24. 

On je dodao da to neće dozvoliti ni stanovnici Harkova, Marijupolja ili Kijeva.

16.44 Kuelba poziva Kinu da uloži napore za rešenje kirze

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmirij Kuelba je pozvao Kinu da odigra "važnu ulogu" u naporima da se pronađe rešenje za konflikt u Ukrajini. On je na Tviteru napisao: "Decnijama su ukrjainsko-kineski odnosi bili zasnovani na međusobnom poštovanju, razumevanju i koristima. Delimo poziciju Pekinga da se pronađe političko rešenje rata protiv Ukrajine i pozivamo Kinu kao globalnu silu da odigra važnu ulogu u tm naporima".

16.26 Abramovičeva jahta pristala u Bodrumu

Jahta "Maj Solaris" koja se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem pristala je u Bodrumu na jugozapadu Turske, pokazuju podaci o praćenju brodova. Prošle sedmice jahta je napustila Crnu Goru, krećući se jugoistočno do Turske i zaobišla je vode zemalja članica Evropske unije koje su uvele sankcije Abramoviču i nekolicini drugih ruskih milijardera, prenosi agencija Rojters.

16.19 Zoran Preradović za Euronews Srbija: Nepoznato šta je Putinov cilj, hibridni rat postao važan kao i rat oružjem 

U čitavoj jednačini ruske invazije na Ukrajinu nepoznato je šta je Putinov cilj, rekao je urednik u nedeljniku NIN Zoran Preradović. Kako je rekao, čak i da se zauzme čitava Ukrajina, ne može se držati tolika zamlja pod okupacijom - "ne samo zbog džepova otpora, već je se to ni ekonomski ne može izdržati". Gostovanje Zorana Preradovića na Euronews Srbija pročitajte u posebnom tekstu.

15.43 OHCR: Najmanje 925 civila poginulo u Ukrajini dosad

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCR) saopštio je danas da je od početka konflikta u Ukrajini poginulo najmanje 925 civila, a 1.496 je ranjeno.

15.26 Rusija zabranila Fejsbuk i Instagram

Sud u Moskvi zabranio je danas društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram rad na teritoriji Rusije zbog, kako se navodi, širenja ekstremizma. Ova odluka stupa na snagu odmah, piše u odluci suda. Sudija Ogla Solopova donela je odluku po zahtevu ruskog tužilaštva, prenosi TAS S.

15.16 London optužio Moskvu za lažne pozive ministrima

Velika Britanija je danas optužila Rusiju da stoji iza lažnih poziva nekolicini ministara u britanskoj vladi, tokom kojih se jedan muškarac predstavljao kao premijer Ukrajine. Britanski ministar odbrane Ben Volas kaže da je prevarant razgovarao sa njim putem video poziva u četvrtak, prenosi agencija AP.

15.05 Zelenski: Kijev se nekad zvao "Novi Berlin", spasite ga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju naciji uputio je danas apel Nemačkoj da spase glavni grad Kijev.

"Kijev se nekada zvao ''novi Berlin'', to su gradovi sličnog duha, otvorenosti, emocija, slobode, iskrenosti ljudi, klubova i zabava", poručio je Zelenski, prenosi CNN.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

14.57 Nemačka primila više od 225.000 ukrajinskih izbeglica

Nemačka je do sada registrovala 225.357 izbeglica iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Očekuje se da će broj izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u Nemačku nastaviti da raste, a samo za danas je planirano da 70 autobusa razveze izbeglice iz većih gradova u manja mesta.

14.45 Vereščuk: Putin se lično sveti građanima Marijupolja

"Mislim da se Putin lično sveti građanima Mariupolja, nakon što nije uspeo da preuzme grad 2014. godine. To je kolektivna kazna za njihovo odbijanje ruskog tutorstva", izjavila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk za francuski list "Liberasion".

Tanjug/Azov Battalion via AP

 

14.30 Euronews "Kocka"o ratu u Ukrajini

Iz Hersona su stigli snimci na kojima se vidi da ruski vojnici pucaju na građane koji demonstriraju u tom gradu, prvom velikom mestu koje je palo u ruke ruske vojske. Šta je o ratu u Ukrajini još završilo na društvenim mrežama, pogledajte u Euronews "Kocki".

Euronews TV

14.10 Otvorena vatra na demonstrante u Hersonu

Na snimku koji je postavljen na društvenim mrežama vide se ruske snage koje su otvorile vatru na demonstrante u Hersonu, javlja Guardian. Ukrajinski centar za strateške komunikacije je saopštio da su ruski vojnici bacali šok bombe i da su neke eksplodirale veoma blizu demonstranata. Prema izveštajima, najmanje dve osobe su povređene.

13.58 Prestali da rade sistemi za kontrolu radioaktivnosti oko Černobilja

Ukrajinska regulatorna agencija za nuklearnu energiju je saopštila da su prestali da rade sistemi za kontrolu radiaktivnosti oko nuklearne elektrane u Černobilju. Ista agencija je navela i da, sa dolaskom sve toplijeg vremena, u tom regionu više nema vatrogasaca koji bi zaštitili šume koje su decenijama već pogođene radioaktivnošću, prenosi agencija AP, uz podsećanje da su ruske snage zauzele Černobilj 24. feburara. U saopštenju ukrajinske regulatorne agencije se navodi da bi kombinacija rizika mogla da dovede do "značajnog pogoršanja" sposobnosti da se kontroliše širenje radijacije, i to ne samo u Ukrajini već i van granica zemlje u narednim nedeljama i mesecima.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

13.30 "Bombe padaju na Marijupolj svakih 10 minuta"

Ukrajinski oficir koji se nalazi u Marijupolju je rekao da bombe padaju na taj grad svakih 10 minuta, prenosi CNN. On je rekao da se on i njegovi vojnici neće predati. 

12.57 Uništen tržni centar u Kijevu, njamanje osam žrtava

Ukrajinski tužilac je saopštio da je najmanje osam osoba poginulo nakon što su ruske snage bombardovale tržni centar u Kijevu. 

12.44 Diplomatska solo trka bivšeg kancelara: Šreder među retkima koji mogu u "Putinov mehur"

Bivši kancelar nemačke Gerhard Šreder je još kao lider nemačke vlade isticao međusobno poverenje koje ima sa Vladimirom Putinom, a dobri odnosi dvojice lidera produžili su se i skoro dve decenije nakon toga. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu naterala je Šredera na preispitivanje. U poziciji u kojoj bi sa jedne strane postao preveliki teret za stranku Socijaldemokrata, a sa druge ugrozio svoje unosne poslove, Šreder se postavio kao posrednik. Opširnije u posebnom tekstu

12.32 Novi napadi krstarećim raketama

Ruske snage izvele su napade krstarećim raketama koje su ispaljene iz aviona, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Kako je rekao, napadnut je vojni centar za obuku u Novoj Ljubomirki u Rivanjskoj oblasti na severozapadu Ukrjaine. Konačenkov je naveo da je napad izazvao desetine žrtava. U drugom napadu, kako tvrdi, krstareće rakete su uništile skladište municije i sedište mahanizovane brigade u selu na zapadu. 

11.41 Pašulin: Biće potrebno više od nedelju dana da se zauzme Marijupolj

Separatistiški lider samoproglašene Donjecne narodne republike Denis Pašulin rekao je da će biti potrebno više od nedelju dana da ruske snage zauzmu opkoljeni grad Marijupolj, prenosi Interfaks. 

"Nisam toliko optimističan da mislim da ćemo za dan, tri ili čak nedelju dana zatvoriti to pitanje. Nažalost, grad je veliki"; naveo je Pašulin. 

11.21 U Kijevu do srede na snazi policijski cas

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je "produženi policijski čas" u glavnom gradu Ukrajine, od 20 časova večeras do 7 sati u sredu ujutru. Kličko je saopštio i da prodavnice, apoteke i benzinske pumpe neće biti otvorene u utorak, prenosi Rojters.

"Molim sve da ostanu kod kuće, ili u skloništima kada se oglase sirene za opasnost", naglasio je kijevski gradonačelnik.

11.15 Zelenski pozvao Nemačku da odustane od ruskih energenata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Nemačku da odustane od snabdevanja ruskim energetskim resursima, kao i da zatvori luke za isporuke ruske robe, rekavši da "bez trgovine sa Nemačkom, Rusija neće imati novca".

EPA/CLEMENS BILAN

 

10.58 Teška situacija u Marijupolju

Ukrajinski zvaničnici su danas opisali situaciju u Marijupolju kao "veoma tešku", navodeći da nisu bili u stanju da uspostave novi bezbedan koridor za evakuaciju civila iz opkoljenog grada.

10.49 Kremlj: Ako EU sankcioniše rusku naftu, Evropa će trpeti a SAD ne

Iz Kremlja su rekli da bi, ukoliko Evropska unija odluči da uvede sankcije na rusku naftu, Evropa mogla da trpi veoma štetne posledice, dok po SAD posledica ne bi bilo. Ovo je došlo kao reakcija na navode Rojtersa da će šefovi vlada država članica EU razmatrati naftni embargo Rusiji. Više o tome pročitajte ovde.

10.28 Porasla cena aluminijuma zbog sankcija Australije ruskoj firmi

Cena aluminijuma je porasla jutros zbog odluke Australije da zabrani izvoz glinice u Rusiju, što ugrožava proizvodnju moskovskog aluminijumskog giganta Rusala. Više o tome pročitajte ovde.

profimedia

 

10.15 Litvanija preti sankcijama za one koji podržavaju Rusiju

Ministar spoljnih poslova Litvanije, Gabrielius Landsbergis, kaže da se svim zemljama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju snakcija, uključujući i Srbiju, treba staviti do znanja da se iste sankcije mogu primeniti i na njih.

09.55 Konašenkov: Uništeno 216 dronova i 1.506 ukrajinskih tenkova

Oružane snage Rusije uništile su 216 dronova, 1.506 tenkova i 152 višecevna raketna bacača od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

09.42 Podoljak: Zar ovo još nije humanitarna globalna katastrofa?

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihalo Podoljak rekao je da je više od tri miliona Ukrajinaca bilo prinuđeno da napusti zemlju, a da je sve ukupno oko 11 ili 12 miliona ljudi primorano da napusti velike gradove u Ukrajini. 

"Rusija uništava živote miliona ljudi. Zar ovo još nije globalna humanitarna katastrofa?", upitao je Podoljak na svom Tviter nalogu.

09.24 Abramovičeva jahta primećena blizu Turske

Jahta "My Solaris", koja se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem, primećena je danas nekoliko kilometara od obale jugozapadne Turske, nakon što je poslednjih dana zaobilazila vode Evropske unije, prema sajtu za praćenje brodova, prenosi Rojters.

AP Photo/Martin Meišner, File

 

09.10 Zaustavljeno curenje amonijaka iz fabrike kod Sumija

Curenje amonijaka iz fabrike đubriva Sumikimprom je zaustavljeno, saopštio je danas Guverner ukrajinske Sumske oblasti Dmitro Živicki. On je ranije danas rekao da je do curenja amonijaka iz fabrike đubriva nedaleko od grada Sumi došlo nakon što su granate koje su ispalile ruske snage oštetile cisternu.

08.58 Dogovoreno osam humanitarnih koridora

Dogovoreno je osam humanitarnih koridora kojima će civili izaći iz gradova zahvaćenih ratom u Ukrajini, ali ne i iz Marijupolja, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

08.46 Iz Ukrajine u Poljsku došlo više od 2,1 miliona izbeglica

Od početka rata u Ukrajini 24. februara, iz te zemlje je u Poljsku izbeglo 2,114 miliona osoba, objavila je granična straža Poljske je na zvaničnom Instagram nalogu. 

08.38 SAD prebacile Patriot sisteme u Saudijsku Arabiju

Sjedinjene Američke Države su poslednjih nedelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nastoji da ublaži napetost u sve komplikovanijim odnosima Vašingtona i Rijada, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz američke administracije.

profimedia

 

08.29 Porasle cene nafte, Brent više od 110 dolara za barel

Cene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu SAD na uvoz ruske nafte, ali i zbog napada na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda.

08.17 Vašington može da proširi sankcije Rusiji

Vašington ima mogućnost da proširi svoje sankcije Rusiji, i da njima obuhvate strateški važne sektore ruske ekonomije, saopštio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Dalip Sing. On je dodao i da bi se to odnosilo "uglavnom na naftu i gas".

08.05 Britansko ministarstvo odbrane: Ruski vojni konvoj na 25 kilometara od centra Kijeva

Ruski vojni konvoj nalazi se na 25 kilometara od centra Kijeva, a napredovanje ruske vojske usporeno je severoistočno od ukrajinskog glavnog grada.

07.56 Granatirana istorijska četvrt prestonice

Najmanje četiri osobe su poginule kada su nekoliko stambenih objekata i trgovački centar pogođeni u granatiranju Podola, istorijske četvrti Kijeva, objavio je danas gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

07.49 Rojters: EU razmatra naftni embargo

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom, preneo je Rojters. Više o tome u odvojenoj vesti.

07.38 Zelenski: Pregovori verovatno u Jerusalimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je danas da bi pregovori na visokom nivou između Moskve i Kijeva mogli da se vode u Jerusalimu, i dodao da se premijer Izraela trudi da organizuje pregovore.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.30 Kina neće slati oružje Rusiji

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang rekao je danas da Peking neće slati oružje i municiju Rusiji kako bi je podržao u Ukrajini, kao i da će Kina učiniti sve da "deeskalira sukob". 

07.20 Bajden putuje u Poljsku

Predsednik SAD Džozef Bajden otputovaće danas u Poljsku kako bi razgovarao o međunarodnim naporima da se podrži Ukrajina i "nametnu teške i neviđene troškove Rusiji" zbog njene invazije, saopštila je Bela kuća. Više o tome pročitajte ovde.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

07.16 Curi amonijak u fabrici u Sumiju

U gradu Sumi na severoistoku Ukrajine jutrosje granaritana fabrika đubriva, zbog čega je došlo do curenja amonijaka, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije na svom Telegram nalogu, dodajući da je od pet sati ujutro došlo do blagog curenja amonijaka.

07.11 Atriljerijska vatra u Odesi

Ukrajinske oružane snage jutros izveštavaju o artiljerijskoj vatri u Odesi. Snage su objavile kratak video snimak na kome se navodno vidi serija eksplozija koja pogađa vodu duž obale, prenosi Gardijan. Lučki grad se nalazi na Crnom moru u južnoj Ukrajini.

07.00 Kineski ambasador u SAD: Nećemo slati oružje Rusiji

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang rekao je danas da Peking neće slati oružje i municiju Rusiji kako bi podržao njenu operaciju u Ukrajini. On je istakao da će Kina učiniti sve da deeskalira krizu, prenosi BBC. Ćin je to rekao nakon što je američki predsednik Džo Bajden upozorio kineskog kolegu Si Ðinpinga da će se Peking suočiti sa "posledicama" ako uputi "materijalnu podršku" Moskvi.

06.55 Istekao ruski ultimatum za predaju Marijupolja

Rusija će u sklopu humanitarnog koridora koji se otvara danas od 10 časova, pružiti šansu "nacionalistima da do 12h, bez oružja napuste grad". "Vlasti Marijupolja sada imaju priliku da naprave izbor i pređu na stranu naroda, inače će vojni sud koji ih čeka biti ništa u odnosu na ono što zaslužuju zbog svojih gnusnih zločina, koje ruska strana i te kako pažljivo dokumentuje", rekao je ranije danas načelnik Uprave Nacionalnog centra odbrane Ruske federacije, pukovnik Mihail Mizinčev.

Associated Press • Euronews Serbia

06.45 Pedeset autobusa ide u Marijupolj

Ukrajinska Vlada danas planira da pošalje skoro 50 autobusa u Marijupolj radi dalje evakuacije, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, koja je dodala da je humanitarnim koridorima evakuisano do sada iz ovog grada evakuisano 7.295 ljudi.

Associated Press

06.30 Eksplozije odjekivale Kijevom

Sinoć je u kasnim večernjim satima nekoliko eksplozija odjeknulo ukrajinskom prestonicom, a gradonačelnik Vitalij Kličko naveo je da su u granatiranju pogođene stambene kuće i trgovački kvart u okrugu Podilska nedaleko od centra grada. Poginula je jedna osoba.

06.00 Za tri nedelje milioni napustili svoje domove

Otkako je Rusija započela invaziju u Ukrajini 24. februara, Ujedinjene nacije su objavile da je više od tri miliona izbeglica napustilo svoju matičnu zemlju, tražeći sklonište u susednim zemljama dok se procenjuje da ih je ukupno 10 miliona koji su pobegli iz svojih domova, bilo da su raseljeni unutar zemlje, u Rusiju ili su izbegli u inostranstvo.

Komentari (0)

Evropa