Evropa

Sijarto: Mađarska podržava Evropsku uniju, ali neće slati oružje Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

15:22

Sijarto: Mađarska podržava Evropsku uniju, ali neće slati oružje Ukrajini
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Iako podržava odluku Evropske unije da uputi pola milijarde evra Ukrajini kao ratnu pomoć, Mađarska i dalje odbija da isporuči oružje toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarska je podržala suverenitet Ukrajine i do sada je prihvatila više od 600.000 ukrajinskih izbeglica, saopštio je Sijarto u Češkoj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova centralnoevropskih zemalja (C5) Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, prenosi MTI.

Mađarski ministar je dodao da su vlasti njegove zemlje obezbedile smeštaj, zaposlenje i obrazovanje za izbegla lica kojima je to potrebno, što je, kaže, najveća mađarska humanitarna akcija ikada, ali konstatuje da EU uprkos tim naporima uskraćuje finansijsku pomoć Mađarskoj iz "čisto političkih razloga".

Prema Sijartovim rečima, mađarska vlada je podržala svih pet paketa sankcija EU do sada, ali ne može da dozvoli da energetska bezbednost zemlje bude ugrožena, te neće glasati za ograničenja uvoza ruske nafte i gasa, navodi MTI. Sijarto se osvrnuo i na nedavne opšte izbore u Mađarskoj i ocenio da su birači izrazili želju da žive mirno i bezbedno i da se njihova zemlja sačuva od rata, navodi mađarska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa