Evropa

Finska premijerka: Mislim da ćemo u narednih nekoliko nedelja podneti zahtev za članstvo u NATO

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

13/04/2022

-

13:05

Finska premijerka: Mislim da ćemo u narednih nekoliko nedelja podneti zahtev za članstvo u NATO
Finska premijerka: Mislim da ćemo u narednih nekoliko nedelja podneti zahtev za članstvo u NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska će verovatno odlučiti da li da podnese zahtev za članstvo u NATO u narednih nekoliko nedelja, rekla je premijerka te zemlje Sana Marin.

Dodala je i da želi da se postigne konsenzus o toj temi u okviru finskog parlamenta, naglasivši istovremeno da "ne postoji određeni rok, ali da se sve promenilo od kada je Rusija napala Ukrajinu".

"Mislim da će se to (podnošenje zahteva) desiti veoma brzo. Desiće se u narednim nedeljama, a ne mesecima. Sve grupe u parlamentu i predsednik imaće priliku da donesu odluku u narednih nekoliko nedelja", rekla je Marin, prenosi Euronews.

Finska je danas danas pokrenula debatu o potencijalnom članstvu u NATO. Izveštaj koji je sačinjen po zahtevu vlade i objavljen danas, ispituje "u osnovi promenjeno" bezbednosno okruženje, prema finskom ministarstvu spoljnih poslova, i proći će proceduru kroz parlament.

Donedavno, većina Finaca nije želela da se pridruži NATO, ali ruska invazija na Ukrajinu podstakla je neka preispitivanja, a najnovije ankete pokazuju da sada većina podržava članstvo. Rusija je upozorila i Finsku i Švedsku da je protiv njihovog pridruživanja Alijansi, tvrdeći da taj potez neće doneti stabilnost Evropi, navodi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa