Evropa

Zbog nedostatka ulja Mekdonalds u Nemačkoj uveo promene u pripremi pomfrita

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

08:13

Zbog nedostatka ulja Mekdonalds u Nemačkoj uveo promene u pripremi pomfrita
Restoran brze hrane "Mekdonalds" - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Zbog nedostka suncokretovog ulja ugostitelji, ali i Mekdonalds, u Nemačkoj promenili su način pripreme pomfrita. Mekdonalds je doneo odluku da promeni mešavinu ulja koju koristi za pripremu pomfrita, odnosno smanji udeo suncokretovog ulja.

"Za pripremu pomfrita koristimo mešavinu ulja, koja se sastoji od suncokretovog, ali i ulja uljane repice. Pri tome suncokretovo ulje čini samo jedan manji deo", objašnjavaju u Mekdonaldsku u Minhenu.

Zbog aktuelne ograničene raspoloživosti suncokretovog ulja udeo tog ulja u mešavini ulja za pripremanje pomfrita se privremeno dalje smanjuje, saopštila je kompanija uz napomenu da će klijenti i dalje dobijati pomfrit u najboljem kvalitetu. Rat u Ukrajini izazvao je u Nemačkoj nedostatak suncokretovog ulja, pošto je Ukrajina bila najveći izvoznik te vrste ulja u Nemačku.

"Suočeni smo sa drastičnim rastom cene jestivog ulja. Zbog toga je zamislivo da će ugostitelji promeniti svoje recepte“, uveren je Tomas Gepert, pokrajinski direktor udruženja hotela i restorana "Dehoga" u Minhenu.

Čak 95 odsto članica "Dehoga“ kaže da ima problema sa isporukama jestivog ulja, a i kod brašna već ima problema. U supermarketima sunocekretovo ulje već nedeljama se rasproda veoma brzo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa