Biznis vesti

Pometnja na svetskom tržištu suncokretovog ulja, cene vrtoglavo porasle - ima li razloga za brigu u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

19:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini zaustavio je izvoz suncokretvog ulja iz crnomorskih luka i prouzorkovao deficit ove namirnice na svetskom tržištu. U Ukrajini je proizvodnja obustavljena, dok je Rusiji zbog sankcija onemogućen izvoz. Kada je reč o Srbiji koja je izvoznik uljarskih proizvoda, ekonomisti kažu da nema razloga za paniku i pravljenje zaliha u domaćinstvima. 

Više od polovine svetske proizvodnje suncokretovog ulja se dobija iz semena suncokreta uzgojenog u Ukrajini i Rusiji. Sukob je teško pogodio snabdevanje. Bilo da je reč o pripremi pomfrita ili dinstanju jela, finansijski šok izazvan ratom se oseća u svakoj kuhinji, jer je jestivo ulje doseglo rekordne cene.

"Sa ovakvim skokom cene ulja za 200 čak i 300 odsto, cena usluge je takođe porasla", rekla je Anisa Kan, vlasnica restorana u Londonu.

Cena proizvodnje hrane su otišle u nebesa. U Londonu su kupci limitirani na dve boce suncokretovog ulja po osobi, što je jasan znak za brigu zbog nestašica.

"To ulje je neizostavno u pripremi, to je prvi korak u kuvanju. Cene su skočile sa 20 funti za 20 litara na 60 funti koliko sad košta 20 litara", dodaje Kan.

Nestašica suncokretovog ulja je pogurala i cene drugog ulja širom sveta, poput sojinog, maslinovog i palminog koje takođe ima rekordnu cenu.

"Poskupljenje je postojalo i pre rata u Ukrajini. Posle kovida smo primetili ogromnu tražnju kojoj nisu mogli da odgovore lanci snabdevanja, a imali smo i ekstremne vremenske prilike. Na sve to je došao i rat u Ukrajini i registrujemo dodatni skok potrošačkih cena koji se oseća u celom svetu", rekla je direktorka ulaganja u "Interaktiv investor" Viktorija Skolar.

Rat je zarobio milione tona suncokretovog ulja namenjenog evropskim kupcima u Ukrajini što je izazvalo veliki šok u snabdevanju i to bi moglo da potraje sve dok traje i sukob u Ukrajini traje.

"Ono malo suncokretovog ulja što je ostalo će nestati za nekoliko nedelja. Problem je što mi ne znamo koliko dugo će sve ovo trajati. Seča suncokreta bi mogla da se otegne duboko u 2023. godinu, u zavisnosti od situacije u narednih nekoliko meseci", kaže čelnik "Imports KTC Edibels" Geri Luis.

Trgovci su prinuđeni da traže druga tržišta kao rešenje, u nadi da je rod dobar u zemljama poput Rumunije, a što bi moglo da ublaži pritisak tražnje kada na red dođe žetva suncokreta kasnije ove godine.

"Cene krenule na gore pre rata u Ukrajini"

Objašnjavajući skok cena ulja Olga Čurović, direktorka Poslovnog udruženja za industrijsko bilje za Euronews Srbija kaže da se situacija mnogo promenila od 2019. i 2020. godine. Kako ona naglašava, ulje je poskupelo jer je poskupela sirovina.

"Prvo je došlo do poskupljenja kukuruza i pšenice, kasnije je krenula skuplja proizvodnja uljarica i na kraju šećerne repe. Pre dve godine, pre rata u Ukrajini, sve su cene krenule na gore, počelo je poskupljenje i njihovih finalnih proizvoda, tada je 2019. godine otkupna cena recimo suncokreta kod nas bila 30-31 dinar, međutim 2020 - 37 dinara, a prošle godine bila je skoro 60 dinara i pre rata u Ukrajini došlo je do poskupljenja", rekla je ona.

Euronews

Međutim, ona napominje da što se tiče Srbije, koja je zemlja izvoznik uljarskih proizvoda, nema razloga za paniku.

"Mi uz današnje zalihe ne treba da imamo bojazni da neće biti ulja na domaćem tržištu, niti da pravimo zalihe u domaćinstvima", rekla je ona i dodala da je potrošnja u Srbiji daleko manja od proizvodnje. 

Za Dalibora Paskulova, poljoprivrednika iz Botoša, ovakva situacija ove godine neće doneti mnogo promena. Kako je objasnio, na njegovom gazdinstvu zasađena je uobičajena količina suncokreta.

Euronews

"Ne planira se proizvodnja ad hoc - sad je dobra cena pa ćemo redukovati kukuruz ili nešto drugo u korist suncokreta. To sve počinje u jesen kad se njive đubre i spremaju se za određenu kulturu. Na mom gazdinstvu će biti uobičajena količina suncokreta, to je otprilike 30 odsto", rekao je on za Euronews Srbija.

On kaže i da su veliki problem spekulacije i da mnogi analitičari stihijski prognoziraju da će zbog rata verovatno da bude nestašica.

"To bi ozbiljna država trebalo da kompenzuje robnim rezervama koje bi trebalo da reaguju na tržište i da stabilnost cena ostane donekle na nivou kalkulacija ulaganja", rekao je on.

Ističe da se kod njega konkretno stvari neće menjati.

"Za mene konkretno ne menja stvari, proizvodnja počinje u jesen kada se njive pripremaju za određenu kulturu, tako da ne mogu sada preko žita da sejem sucokret, to je što je", dodao je on.

Komentari (0)

Biznis