Biznis vesti

"Preventivna mera" protiv nestašica u Belgiji - supermarketi ograničili kupovinu ulja, brašna i konzervi

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2022

-

15:54

"Preventivna mera" protiv nestašica u Belgiji - supermarketi ograničili kupovinu ulja, brašna i konzervi
Prodavnica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lanci supremarketa "Kolorajt" i "Lidl" u Belgiji ograničili su prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog velike potražnje. I dok iz obe kompanije napominju da je u pitanju "preventivna mera" i da "nestašica nema", kupci u "Kolorajutu" trenutno mogu pazariti najviše dva pakovanja bilo koje vrste ulja i brašna, dok je u "Lidlu" ograničena i prodaja konzerviranog povrća na dve konzerve.

Istovremeno, belgijski prodajni lanac "Delez" navodi da je primetna povećana prodaja, ali da neće uvoditi ograničenja za kupce. Rafovi u belgijskim prodavnicam su puni, a prodavci apeluju na građane da ne paniče i ne stvaraju nepotrebe zalihe i tako izazivaju nestašice kakve su viđene početkom pandemije.

Pored snabdevanja i cene hrane u belgijskim prodavnicama su ostale stabilne uprkos astronomskom rastu energenata i grejanja u zemlji. Litar sunokretovog ulja u Belgiji se može naći za 2,40 evra, belo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mleka od 1, 30 evra.

Zvanično, u poslednjih šest meseci cena harane u Belgiji porasla je za oko 4 procenta, u odnosu na enrgente koji su skočili i do 50 procenata. Belgijske vlasti od 19. marta smanjile se akcize na gorivo tako da su maksimalne dozvoljne cene dizela sada 1,9 evra odnosno 1,7 za bennizn od 95 oktana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis