Evropa

Ankete u Francuskoj: Makron povećao prednost u odnosu na Le Pen, premijer Kasteks upozorava da "igra nije gotova"

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

19:07

Ankete u Francuskoj: Makron povećao prednost u odnosu na Le Pen, premijer Kasteks upozorava da "igra nije gotova"
Emanuel Makron i Marin Le Pen - Copyright Tanjug AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati današnjih anketa javnog mnjenja pokazali su da je francuski predsednik Emanuel Makron povećao prednost nad rivalkom Marin le Pen, kandidatkinjom krajnje desnice za novog predsednika Francuske.

Međutim, francuski premijer Žan Kasteks upozorio je da Makronova pobeda u drugom krugu predsedničkih izbora nije zagarantovana s obzirom da ga je Marin le Pen optužila da širi strah u javnosti, preneo je Rojters.

Rezultati tri ankete o namerama glasača u drugom krugu predsedničkih izbora pokazuju da Makron ima veću podršku nego uoči prvog kruga izbora, sa prosečnim rezultatom od 55,83 odsto, što je za poen više u poređenju sa rezultatima zabeleženim prošlog petka i za čak tri odsto više u odnosu na prosek ostvaren u pet anketa neposredno pre održavanja prvog kruga izbora.

"Igra nije gotova", upozorio je danas premijer je Kasteks na radiju Frans Inter.

Anketa Ipsosa pokazala je da je Makrona podržava 56,5 odsto birača, što je za pola procenta više nego u petak, tj. za 3,5 više u odnosu na rezultate anketa sprovedenih 8. aprila.

Ankete agencije Opinionvai i Ifop takođe su pokazale da Makron ima veću podršku birača nego uoči prvog kruga glasanja 10. aprila.

U međuvremenu ministar finansija u vladi Francuske Bruno le Mer izjavio je na radiju Evropa 1 da će Le Pen ukoliko bude izabrana "prepustiti suverenitet Francuske Vladimiru Putinu i Rusiji".

Marin le Pen je u prošlosti izražavala divljenje ruskom predsedniku i izjavljivala da bi povukla Francusku iz integrisane vojne komande NATO.

Le Mer je rekao da bi pobeda Marin le Pen značila kraj francuskog suvereniteta, savez sa Putinom, nedostatak zaštite NATO i prekid veza sa Nemačkom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa