Evropa

Bitka za glasače Melanšona: Makron zaigrao na kartu ekologije, Le Pen nazvao "klimatskim skeptikom"

Komentari

Autor: Fonet

16/04/2022

-

21:59

Bitka za glasače Melanšona: Makron zaigrao na kartu ekologije, Le Pen nazvao "klimatskim skeptikom"
Tanjug/AP/Laurent Cipriani - Copyright Tanjug/AP/Laurent Cipriani

veličina teksta

Aa Aa

U pokušaju da uoči drugog kruga predsedničkih izbora privuče mlade levičarske glasače, predsednik Francuske Emanuel Makron danas je zaigrao na kartu ekologije, rekavši da je njegov cilj izgradnja zelene ekonomije, dok je protivkandidatkinju Marin Le Pen nazvao "klimatskim skeptikom".

Govoreći na predizbornom skupu u Marselju, Makron je rekao da građani 24. aprila treba da naprave "civilizacijski izbor" i obećao da će od Francuske napraviti "veliku naciju koja štiti životnu sredinu", preneo je Politiko.

"Sada je izbor jasan. Desnica ima projekat klimatskog skepticizma, želi da napusti klimatske ambicije Evrope i da uništi vetroparkove", rekao je Makron pred oko 3.000 pristalica.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

Gotovo čitav govor Makron je posvetio svojim planovima za zaštitu životne sredine, a svoju protivnicu je optužio da želi da uništi postojeće vetroelektrane i da uvede moratorijum na izgradnju novih solarnih u vetroelektrana, a umesto toga hoće gradi nove nuklearne elektrane.

Bilo je uočljivo da se Makron sve vreme obraćao manje svojim, a više biračima levičara Žana Lika Melanšona, koji je kampanju uglavnom zasnivao na pitanjima zaštite životne sredine i u prvom krugu je dobio 22 odsto glasova.

On za sada nije pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona, ali im je poručio da Le Penovoj ne daju nijedan glas.

Ispitivanja javnog mnjenja za sada pokazuju da 41 odsto Melanšonovih birača uopšte neće glasati u drugom krugu, 37 odsto je spremno da podrži Makrona, a 22 odsto Le Pen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa