Evropa

Pentagon i Kijev u raskoraku: Migovi ili samo delovi za borbene avione - šta je stiglo u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

14:39

Pentagon i Kijev u raskoraku: Migovi ili samo delovi za borbene avione - šta je stiglo u Ukrajinu
Pentagon i Kijev u raskoraku: Migovi ili samo delovi za borbene avione - šta je stiglo u Ukrajinu - Copyright AP/Alik Keplicz

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio od SAD i Evrope da njegovoj zemlji pošalju vojne avione, stigle su prve naznake da se to i dogodilo. Pentagon je saopštio da su partneri Ukrajine obezbedili dodatne avione i rezervne delove. U javnosti se odmah povela polemika o tome ko je tačno poslao letelice Ukrajini, ali je ubrzo ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo demantovalo vest da su dobili avione.

Priča da su vojni avioni stigli u Ukrajinu počela je nakon obraćanja portparola Pentagona Džona Kirbija koji je rekao: "Dobili su dodatne letelice i delove za avione kako bi im se pomoglo da aktiviraju što više borbenih aviona". On je istakao i da Vašington nije obezbedio avione, što je otvorilo nagađanja o tome odakle su oni stigli.

Svi su prvo pomislili na Poljsku koja je i pre mesec dana bila voljna da te svoje Migove 29 pošalje u Ukrajinu, doduše preko američke baze u Nemačkoj. Međutim, iako se poljske vlasti povodom ovoga nisu oglasile, ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su od ukrajinskih partnera stigli samo delovi letelica.

"Zvanično, Ukrajina nije dobila nove avione od partnera! Uz pomoć Vlade SAD, vazduhoplovne snage dobile su rezervne delove i komponente za restauraciju i remont aviona u Oružanim snagama, što će omogućiti stavljanje u upotrebu veću količinu opreme".

Bajden prethodno najavio novu pomoć

Saopštenje Pentagona stiglo je nedelju dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden predstavio paket vojne pomoći vredan 800 miliona dolara, a zapadni mediji ocenili su da ovi potezi ukazuju na promenu stava na Zapadu, koji je u početku odbijao da pošalje Ukrajini teško naoružanje kako bi se izbegle akcije koje bi Rusija mogla da posmatra kao direktnu umešanost u sukob.

Ukrajinske snage "trenutno imaju na raspolaganju više borbenih aviona sa fisknim krilima nego pre dve nedelje", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima u utorak. 

Kijev je, podsetimo, zatražio od svojih zapadnih partnera da obezbede borbene avione MiG-29 kojima njihovi piloti već znaju da upravljaju, a koje ima svega nekoliko istočnoevropskih zemalja.

Poljska prva htela da šalje avione

Prema ranijem pisanju britanskog Gardijana, izveštaji sa terena u Ukrajini pokazuju da je tamošnjoj vojsci "očajnički" potrebna pomoć u vidu borbenih aviona. Ukrajinsko vazduhoplovstvo i dalje se drži, mada je brojčano nadjačano. Međutim, ukoliko bi neka zemlja htela da pošalje avione kao pomoć, morali bi to da budu neki avioni za koje su ukrajinski piloti obučeni - a takvih je malo. Baš zato, "u igri" su bile Poljska, Bugarska i Slovačka, ali jedino Poljska ima dovoljno aviona da može da ih pošalje kao ispomoć Ukrajincima.

Predlog Varšave je pre mesec dana, stoga, bio da pošalju avione u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, i tako ih stave na raspolaganje vladi SAD. Međutim, ni Amerikanci nisu spremni da pošalju avione u Ukrajinu, upravo zbog upozorenja Rusije, koje u suštini znači da bi bilo kakvo direktno pomaganje Ukrajini značilo novi veliki rat. S obzirom na sve ovo, zvaničnici Poljske i SAD su raspravljali o kompromisnom rešenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa