Evropa

Eksplozije i izjave koje su uzburkale strasti: Da li ruski planovi tokom invazije na Ukrajinu vode ka Pridnjestrovlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/04/2022

-

15:48

Eksplozije i izjave koje su uzburkale strasti: Da li ruski planovi tokom invazije na Ukrajinu vode ka Pridnjestrovlju
Eksplozije i izjave koje su uzburkale strasti: Da li ruski planovi tokom invazije na Ukrajinu vode ka Pridnjestrovlju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jutros su odjeknule dve eksplozije u selu Majak u regionu Pridnjestrovlje čija samoproglašena nezavisnost od Moldavije nije priznata od strane međunarodne zajednice. Onesposobljene su dve najjače antene radio-centra koji emituje program ruskog radija čak do Latinske Amerike. Osim toga, još jedna serija eksplozija odjeknula je juče u blizini zgrade Ministarstva državne bezbednosti saomproglašenog Pridnjestrovlja u Tiraspolju. To je dodatno raširilo strahove od novih tenzija u tom regionu, koji su počeli sa početkom ruske invazije na Ukrajinu.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Rusi su podržali ovaj potez, ali za razliku od Abhazije, Južne Osetije, Krima, Donjecke i Luganske Narodne Republike, Pridnjestrovlje nikada nisu priznali.

Nakon najnovije serije eksplozija uveden je crveni nivo terorističke pretnje, koji predviđa donošenje dodatnih mera za osiguranje bezbednosti pojedinca, društva i države, objavljeno je na sajtu predsednika samoproglašenog Pridnjestrovlja Vadima Krasnoselskog.

Ipak, agencija RIA Novosti navodi, pozivajući se na rusko ministarstvo spoljnih poslova da Rusija želi da izbegne scenario u kome bi Moskva morala da interveniše u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja. S druge strane, predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je danas sednicu Vrhovnog saveta za bezbednost zemlje.

Izjave koje su uzburkale javnost

Ubrzo nakon što je otpočela ruska invazija na Ukrajinu, analitičari su govorili da bi jedan od ciljeva Rusije mogao da bude da spoji jug Ukrajine sa Pridnjestrovljem. Te navode podgrejale su izjave beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Naime, on je 1. marta na sednici Saveta bezbednosti Belorusije predstavio svojim saradnicima kartu vojnih operacija na teritoriji Ukrajine, a jedna od nacrtanih strelica vodila je do oblasti Odese, pa sve do moldavske granice, u Pridnjestrovlje.

Nepuna 24 sata kasnije, moldavsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je beloruskog ambasadora Anatolija Kalinjina da objasni o čemu se radi. Nakon njegovog izvinjenja, incident je prošao "bezbolno" i sve se brzo zaboravilo.

Međutim, Pridnjestrovlje je opet došlo u centar pažnje nakon jučerašnje izjave vršioca dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, Rustama Minekajeva da Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, u okviru druge faze vojne operacije u Ukrajini.

Pixabay

 

Minekajev je, na godišnjem sastanku Saveza preduzeća odbrambene industrije Sverdlovske oblasti, rekao da će kontrola ruske vojske nad jugom Ukrajine pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju, prenela je agencija Interfaks.

"Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde je takođe zabeleženo ugnjetavanje stanovništva koje govori ruski", rekao je Minekajev.

To bi odseklo celu ukrajinsku obalu i značilo da se ruske snage pozicioniraju stotinama kilometara zapadno od sadašnjih linija, pored glavnih ukrajinskih primorskih gradova Nikolajeva i Odese.

Na te izjave brzo je reagovalo i moldavsko Ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo ruskog ambasadora kako bi mu prenelo "duboku zabrinutost" zbog izjave visokog ruskog vojnog komandanta da je stanovništvo u Moldaviji koje govori ruski jezik ugnjetavano.

"Te izjave su neosnovane", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije na svom sajtu.

U saopštenju dodaju da je Moldavija neutralna zemlja i da taj princip moraju poštovati svi međunarodni akteri, uključujući i Rusku federaciju.

Zelenski: Napad na Ukrajinu samo početak

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin takođe smatra da je posle izlaska na granice Donjecke oblasti potrebno započeti sledeću fazu operacije u Ukrajini, s obzirom na, kako je rekao, "Situaciju u Pridnjestrovlju i granatiranje pograničnih regiona Rusije".

"Naravno, za nas je važna brzina - brzina izlaska na ustavne granice kako bismo nastavili naredne faze operacije, koje su praktično neophodne nakon onoga što se, vidimo, dešava u Pridnestrovlju, u pograničnim regionima Rusije", rekao je Pušilin, prenosi RIA Novosti.

Pixabay

 

Oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je upozorio danas da je ruska invazija na njegovu zemlju samo početak i da Moskva ima planove da zauzme i druge zemlje.

"Svi narodi koji kao i mi veruju u pobedu života nad smrću, moraju da se bore sa nama. Moraju da nam pomognu, jer smo mi prvi na redu, ali pitanje je ko će biti sledeći", zapitao se Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa