Evropa

Procena Evropske komisije: Između 60 i 80 odsto stanovnika EU imalo kovid

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

16:24

Procena Evropske komisije: Između 60 i 80 odsto stanovnika EU imalo kovid
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da je između 60 i 80 odsto stanovništva Evropske unije bilo zaraženo koronavirusom, saopštila je danas Evropska komisija.

U saopštenju EK navodi da bi vlade zemalja Evropske unije trebalo da pojačaju imunizaciju dece protiv koronavirusa, prenosi agencija Rojters.

"Procenjuje se da je između 60 i 80 odsto stanovništva EU do sada imalo koronavirus", rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides na konferenciji za novinare.

Agencija za javno zdravlje EU (ECDC) saopštila je da su prijavljeni slučajevi do sada obuhvatili oko 30 odsto evropske populacije, ali ako se dodaju neprijavljene infekcije, broj slučajeva bi mogao biti do 350 miliona, što je oko 77 odsto evropske populacije.

Kirijakides je poručila da se sa nedavnim padom broja infekcija i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 EU sada udaljava od masovnog testiranja i prijavljivanja slučajeva.

Virus nastavlja da mutira

EK, međutim, smatra da je sasvim verovatno da će doći do novog porasta brpja slučajeva kovida-19, jer se očekuje da će virus nastaviti da mutira, pa bi stoga zemlje, poručuje EK, trebalo da imaju planove da se vrate u hitni režim i da pojačaju vakcinaciju.

Kako navodi britanska agencija, u dokumentu u kojem je opisana strategija za fazu pandemije nakon vanrednog stanja, Brisel je pozvao vlade da nastave da se zalažu za imunizaciju nevakcinisanih, posebno dece pre početka nove školske godine na jesen.

Stope imunizacije su ispod 15 odsto kod dece između pet i devet godina, što je najmlađa starosna grupa za koju su vakcine protiv kovida-19 odobrene u Evropi.

Takođe se navodi da bi EK mogla da podrži razvoj novih lekova protiv koronavirusa, posebno antivirusnih koji se lakše čuvaju i primenjuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa