Evropa

Pokrenuta istrage zbog žalbe da poslanik gleda eksplicitni sadržaj u Donjem domu

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2022

-

23:52

Pokrenuta istrage zbog žalbe da poslanik gleda eksplicitni sadržaj u Donjem domu
Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanski parlament pokrenuo je istragu nakon što su se poslanice Konzarvativne partije Borisa Džonsona požalile da je jedan od muških kolega gledao eksplicitan sadržaj na svom telefonu u zdanju Vestminsterske palate.

Britanski mediji javljaju da su se deset poslanica Konzervativne partije žalile Krisu Hiton-Harisu, parlamentarnom sekretaru zbog seksizma u parlamentu, kada je izneta optužba na račun muškog poslanika. 

"Slučaj se ispituje. Ovo ponašanje je potpuno neprihvatljivo i biće preduzete mere", poručili su iz kancelarija Hiton-Harisa.

Pitanje neprikladnog seksualnog ponašanja pokrenuto je u sredu u Donjem domu, kada je liderka Zelene stranke Karolin Lukas kazala da je "56 članova ovog doma pod istragom zbog seksualnog uznemiravanja, a to uključuje i tri ministra iz njegovog kabineta". Ona je pitala Džonsona da li će neki od tih ministara biti smenjen ako se dokaže da su krivi za seksualno uznemiravanje.

"Naravno da je seksualno uznemiravanje neprihvatljivo i sasvim je u redu da članovi sada imaju proceduru po kojoj na to mogu da skrenu pažnju vlasti Predstavničkog doma. Naravno da je to osnov za razrešenje", odgovorio je premijer Džonson, piše Euronews.

Incident "Niske strasti"

Novi skandal u britanskom parlamentu usledio je samo nekoliko dana nakon što su ostrvski mediji objavili izjavu anonimnig poslanika konzervativaca da će poslanica opozicione Laburističke partije Angela Rejner "ukrstiti i raskrsti noge" – poput lika kog tumači Šeron Stoun u filmu "Niske strasti", kako bi zbunila Borisa Džonsona tokom debata u Donjem domu.

U medijima i parlamentu došlo je do negodovanja zbog te priče. Angela Rejner je u televizijskom intervjuu rekla da je priča bila "odvratna i potpuno neistinita" i da je bila "veoma uplašena" pre nego što je priča objavljena, te se upitala šta će javnost misliti o njoj kada pročita članak.

"Optužena sam za 'trik' da 'odvlačim pažnju' bespomoćnog premijera - jer sam žena, imam noge i odeću", napisala je ona na Tviteru. "Žene u politici, pa tako i ja, suočavaju se sa seksizmom i mizoginijom svakoga dana".

Rejner, koja dolazi iz radničke porodice iz severne Engleske, napustila je školu kada je imala 16 godina. To predstavlja oštar kontrast u odnosu na Džonsona, koji se školovao u elitnim privatnim instituacijama, potom na Univerzitetu Oksford. 

Premijer je osudio članak, napisavši na Tviteru: "Koliko god da se ne slažem sa Angelom Rejner po skoro svakom političkom pitanju, poštujem je kao protivnicu u parlamentu i žalim zbog mizoginije koja joj je danas anonimno upućena".

Komentari (0)

Evropa