Evropa

Orban ponovo na meti EU: Postupci Mađarske mogli bi da "koštaju" zemlju više desetina milijardi evra

Komentari

Autor: Reuters, Euronews Srbija

29/04/2022

-

16:54

Orban ponovo na meti EU: Postupci Mađarske mogli bi da "koštaju" zemlju više desetina milijardi evra
Orban ponovo na meti EU: Postupci Mađarske mogli bi da "koštaju" zemlju više desetina milijardi evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom. Često nije saglasan sa odlukama bloka, a sa druge strane kritikovan je zbog svog ponašanja. Sada bi ove nesugladice na relaciji EU-Orban, Mađarsku mogle da koštaju desetine milijardi evra.

Naime, Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava. Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja zvaničnu opomenu.

Istovremeno, vlada u Mađarskoj ne vidi prepreke da Evropska unija oslobodi milijarde sredstava za ekonomske podsticaje Budimpešti, rekao je u četvrtak glavni pomoćnik premijera Viktora Orbana. Izvršna vlast EU nije sa tim saglasna, ističući  probleme Mađarske sa korupcijom i anti-LGBT politiku, prenosi Rojters.

Koliko novca EU može da uskrati Mađarskoj?

I do sada je  Evropska komisija uskraćivala svoje odobrenje za isplatu novca namenjenog za oporavak  privrede od pandemije kovida 19 Poljskoj i Mađarskoj, optužujući ih za podrivanje vladavine prava.

Proces koji je EU pokrenula sada bi mogao da dovede do potpunog zamrzavanja sredstava za Mađarsku.

profimedia

 

"U razgovorima sa Mađarskom, postigli smo napredak po brojnim pitanjima poslednjih meseci. Međutim, postoji niz tačaka koje su i dalje otvorene, uključujući mere za borbu protiv korupcije i obrazovanje," rekla je portparol Evropske komisije Verle Nujts.

Ona je napomenula da je otključavanje 7,2 milijarde evra predviđenih za Mađarsku u okviru programa oporavka od kovida odvojeno od slučaja koji je pokrenut dan ranije i gde je Brisel odbio da precizira koliko bi novca Mađarska mogla da izgubi, piše Rojters.

Ipak, prema navodima Blumberga, ovaj proces koji je Brisel pokrenuo mogao bi da uskrati vladi Viktora Orbana više od 40 milijardi evra iz fondova EU.

Zbog čega je pokrenut nov postupak?

U sredu je Evropska komisija pokrenula  postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava.

"Identifikovali smo pitanja koja bi mogla predstavljati kršenja vladavine prava i koja utiču na budžet EU", izjavila je na konferenciji za novinare potpredsednica Komisije za transparentnost Vera Jurova.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja zvaničnu opomenu. U ime Evropske komisije poslao ga je komesar za budžet Johanes Han, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet meseci. Mađarska sada ima dva meseca da odgovori na pismo, a Komisija nakon toga ima mesec dana za analizu tog odgovora.

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova zbog utvrđenih povreda, a konačnu odluku donose članice EU dvostrukom većinom. Za kažnjavanje mora da glasa najmanje 15 država članica, sa najmaje 65 odsto stanovništva EU.

Odgovor Mađarske

Šef Orbanovog kabineta Gergelj Guljaš rekao je da je vlada proučavala pismo Evropske komisije i da je optimista u pogledu sporazuma o oslobađanju sredstava za oporavak od kovida.

"Pitanja pokrenuta u pismu su sva pitanja o kojima smo mesecima pregovarali sa Komisijom. Nema tačke u kojoj nemamo zajednički stav, ili gde ne bismo pronašli prihvatljivo rešenje", rekao je Guljaš.

On je naveo da se Mađarska složila sa predlogom EU da smanji udeo tendera za javne nabavke sa jednim ponuđačem, te da je Budimpešta spremna da smanji takve ugovore ispod 15 odsto.

"Postoje i očekivanja u vezi sa zloupotrebama sa fondovima EU i mi smo i tu našli rešenje koje bi moglo biti dovoljno za Komisiju", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa